Se rupe pământul. Ce se întâmplă e cutremurător: ”Mesajul este clar”

Se rupe pământul. Ce se întâmplă e cutremurător: ”Mesajul este clar”

Cercetătorii au descoperit că uriaşa placă tectonică aflată sub Oceanul Indian e pe cale să se rupă în două într-un interval de timp extrem de scurt din punct de vedere geologic.

Procesul prin care această placă tectonică denumită India – Australia - Capricorn, se rupe în două a început deja. Cele două părţi se distanţează una de cealaltă cu aproximativ 1,7 milimetri pe an. Peste 1 milion de ani, ceea ce înseamnă o simplă clipă în timp geologic, cele două părţi ale acestei plăci se vor afla la distanţa de 1,7 km una de cealaltă.

”Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice”, a declarat co-autoarea celui mai recent studiu privind ruperea plăcii tectonice, Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător principal la Institutul de Fizică a Pământului din Paris.

Spre exemplu, Falia Mării Moarte din zona Orientului Mijlociu se deplasează cu o viteză de două ori mai mare (0,4 centimetri pe an), în timp ce mai celebra Falie californiană San Andreas se deplasează de 10 ori mai repede (1,8 cm pe an).

Ne puteți urmări și pe Google News

Aflată la foarte mare adâncime, deplasarea acestei plăci tectonice a devenit evidentă abia în urma a două seisme puternice produse într-un loc neobişnuit din Oceanul Indian, în data de 11 aprilie 2012. Ambele au fost de magnitudine mare:  8,6 şi 8,2. Seismele, precum şi alte indicii geologice, au indicat că în subteran, într-o regiune geologică denumită Bazinul Wharton, de pe placa tectonică India-Australia-Capricorn, se produce ceva neobişnuit.

”Este ca un puzzle. Nu este o placă (tectonică) uniformă. Este vorba de trei plăci care, mai mult sau mai puţin, se ţin încă laolaltă şi se deplasează împreună în aceeaşi direcţie”, a mai Coudurier-Curveur. Studiile realizate în anii ce au urmat au scos la iveală exact zona de fractură.

”Nu s-a format încă o frontieră între cele două bucăţi ale plăcii. Însă mesajul clar este că aceste două bucăţi sunt pe cale să se desprindă”, a declarat şi William Hawley, seismolog de la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universităţii Columbia din New York, care însă nu a fost implicat în noul studiu.

Sursa: Agerpres.ro