Se rupe Europa! Dezastru după Brexit. Cum vor fi afectați românii?

În 2020, Scoţia ar putea organiza un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, principalul motiv de nemulțumire fiind modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile asupra plecării programate din UE

Scoţia ar putea organiza un nou referendum pentru independenţă în 2020, şi va cere ca această consultare populară să se desfăşoare legal, a declarat marţi, primul ministru Nicola Sturgeon, potrivit Reuters.

„Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Dorinţa mea este ca referendumul să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim pentru asta", a spus Sturgeon la o conferinţă de la Aberdeen a Partidului Naţional Scoţian (SNP), principalul partid politic din Scoţia.

„Până la sfârşitul acestui an, voi cere transferul de puteri care să pună legalitatea referendumului în afara oricărei îndoieli”, a mai adăugat ea.

Sturgeon a mai spus, conform Xinhua, că o Scoţie independentă ar putea funcţiona ca o punte între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

„Vom face parte din piaţa unică a UE și vom fi de asemenea cel mai apropiat vecin al prietenilor noştri din restul Regatului Unit - o punte între UE şi Marea Britanie, făcând din ţara noastră un magnet pentru investiții globale", a declarat ea.

Scoţia a votat pentru rămânerea în UE, la referendumul privind Brexit-ul din 2016. Acest lucru s-a întâmplat la doi ani după ce votase pentru fi în continuare parte din Marea Britanie, în ceea ce a fost descris drept un scrutin istoric pentru independenţă, informează realitatea.net. Susţinătorii independenţei spun că vor un al doilea referendum pentru separare, dat fiind modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile asupra plecării programate din UE.