Se rescriu legile fizicii? Oamenii de știință au creat gheața care se poate îndoi într-o buclă

Se rescriu legile fizicii? Oamenii de știință au creat gheața care se poate îndoi într-o buclă

Gheața nu este flexibilă. O știm din copilărie, de pe vremea când făceam oameni de zăpadă și ne băteam cu bulgări.

Gheața este casantă și rigidă, ceea ce înseamnă că orice încercare de a o îndoi va crea fisuri și o va face să crape. Aceasta este și motivul pentru care apar avalanșele. Și, totuși, oamenii de știință au reușit să îndoaie gheața. O realizare cu totul remarcabilă, mai ales că există multe aplicații practice.

Chinezii au creat microfibre de gheață care se pot îndoi

Echipa de oameni de știință condusă de Peizhen Xu de la Universitatea Zhejiang din China are meritul de a fi descoperit o modalitate de a fabrica microfibre de gheață care se pot îndoi într-o buclă. Teoretic, gheața ar trebui să aibă o deformare elastică maximă de aproximativ 15%. În lumea reală, însă, deformarea elastică maximă măsurată vreodată a fost mai mică de 0,3 la sută. Motivul acestei discrepanțe este acela că multe dintre cristalele de gheață au imperfecțiuni structurale care duc la creșterea fragilității gheții.

Drept urmare, pentru a obține rezultatul pe care și l-a propus, echipasavanților chinezi a încercat mai întâi să obțină o gheață cu cât mai puține imperfecțiuni structurale. Oamenii de știință reușit acest lucru folosind un ac de tungsten într-o cameră frigorifică a laboratorului. Vaporii de apă au fost eliberați în cameră și s-a aplicat un câmp electric. Moleculele de apă au fost apoi atrase către vârful acului de tungsten, formând o microfibră de gheață de 10 micrometri lățime.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reducând apoi temperatura la -150C, oamenii de știință au reușit să îndoaie gheața și să formeze o buclă.

Descoperirea are multe aplicații practice

„Ne-am putea imagina utilizarea descoperirii pentru a produce senzori de temperatură scăzută, pentru a studia, de exemplu, adsorbția moleculară pe gheață, modificările de mediu, variația structurală și deformarea suprafeței gheții”, au scris cercetătorii Universitatea Zhejiang din China .

"Pe scurt, microfibrele elastice de gheață prezentate aici pot oferi o platformă alternativă pentru explorarea fizicii gheții și pot deschide oportunități neexplorate anterior pentru tehnologiile legată de gheață în diferite discipline," scrie unexplained-mysterries. com.