Sindromul „Palatul Victoria”. Se repetă scenariile Grindeanu și Tudose? Dăncilă, lovitură usturătoare pentru Dragnea în Săptămâna Patimilor

Sindromul „Palatul Victoria”. Se repetă scenariile Grindeanu și Tudose? Dăncilă, lovitură usturătoare pentru Dragnea în Săptămâna Patimilor

Se înmulțesc divergențele dintre premier și șeful PSD. La cum se mișcă lucrurile în ultima perioadă, nu ar fi exlus ca Viorica Dăncilă să fi e tentată de linia predecesorilor săi, Grindeanu și Tudose, care au plecat cu scandal din fruntea Executivului, după ce au refuzat să mai răspundă la comenzile lui Liviu Dragnea. Felul în care a acționat premierul în problema remanierii, dar și în privința repatrierii aurului, ridică mari semne de întrebare. Iar, reacția lui Dragnea arată că inițiativele venite de la Palatul Victoria îl irită din ce în ce mai mult.

Refuzul premierului Viorica Dăncilă de a da curs scenariului unei remanieri prin restructurarea Guvernului votată în Parlament, alternativă dorită de Liviu Dragnea și de apropiații acestuia, îi dă apă la moară președintelui Klaus Iohannis, care are acum posibilitatea să prelungească criza guvernamentală timp de 60 de zile, până la mijlocul lunii iunie.

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, conflictul subteran dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă a degenerat rapid, de-a lungul ultimelor ore, după ce premierul a anunțat, marți, interimarii aferenți portofoliului Justiției, Fondurilor Europene și a Românilor de pretutindeni – Ana Birchall, Eugen Teodorovici, respectiv Radu Oprea –, fără a-l anunța pe Liviu Dragnea, în prealabil, nici despre faptul că propune interimari, nici cu privire la identitatea acestora.

O sfidare fără precedent

În realitate, decizia Vioricăi Dăncilă de a propune interimari fără acceptul lui Liviu Dragnea reprezintă, indiferent de unghiul în care ne-am raporta la această problematică, o sfidare fără precedent care toarnă cu nemiluita gaz pe focul nemulțumirilor de la vârful PSD. Potrivit surselor EVZ, Dăncilă nu a dorit o remaniere guvernamentală și, cu atât mai puțin, nu a fost de acord cu mazilirea ministrului Tudorel Toader, via CEx, deoarece nu vrea ca Executivul să adopte deja celebrele OUG vizând modificarea Codurilor penale, fiindcă se teme de urmările acestora care i-ar putea oblitera definitiv cariera politică. Sursele citate susțin că pe Dragnea îl deranjează teribil faptul că Ana Birchall și Eugen Teodorovici au acceptat să fie propuși interimari fără a-l consulta și fără a-i solicita girul.

Nemulțumirile lui Tăriceanu

La toate aceste convulsii interne se adaugă nemulțumirile din sânul coaliției de guvernământ, unde relațiile dintre Dragnea și Tăriceanu au căzut, din nou, într-un con de umbră. Dragnea îl acuză pe șeful Senatului că încurajează „disidența” și criticile lui Tudorel Toader, care ar fi putut să demisioneze fără „circ”, în timp ce Tăriceanu e nemulțumit că PSD comandă remanieri pe bandă rulantă, în funcție de capriciile șefului PSD, fără a se consulta absolut deloc cu „aliații” de la ALDE.

Sursele citate susțin că Dragnea și Tăriceanu se vor întâlni pe final de săptămână pentru a încerca să găsească o soluție de ieșire din impasul acestor remanieri eșuate. De notat că președintele Klaus Iohannis poate lua act de demisiile celor trei miniștri PSD în termen de 15 zile și, după aceea, poate semna decretele de numire a unor interimari. În condițiile în care interimatul poate dura maxim 45 de zile, procedura ar expira abia pe 17-18 iunie.

 

Pulverizarea majorității parlamentare

De notat că planul „B” – remanierea prin restructurarea Guvernului votată în Parlament – a fost părăsit de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, acest fapt fiind anunțat public, marți. Ceea ce înseamnă că PSD și ALDE nu mai dețin frâiele mult trâmbițatei majorități parlamentare, fiindcă, altminteri, Dragnea ar fi încercat să tranșeze problema în Legislativ. Valul de demisii din PSD și-a pus amprenta asupra partidului celor trei trandafiri, în timp ce Kelemen Hunor și UDMR au anunțat că nu susțin un astfel de scenariu.

 

„Doamna prim-ministru să se gândească în perioada de sărbători”

„Am avut o discuţie luni în coaliţie, PSDALDE, i-am prezentat doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă care este majoritatea în Parlament, majoritate pe care noi am obţinut-o când am format Parlamentul după alegeri şi în toţi aceşti ani şi am stabilit cu doamna prim-ministru să hotărască dumneaei, merge în continuare pe această variantă cu remanierea sau vine cu o propunere în Parlament. Oricum, după ziua de ieri, când abia seara preşedintele a ieşit şi ne-a spus ceea ce bănuiam cu toţii, că nu este de acord cu ţinuta unora, nu mai era timp pentru a se rezolva procedurile parlamentare pentru a veni la votul de astăzi şi atunci a rămas ca doamna prim-ministru să se gândească în perioada de sărbători dacă vrea să vină în Parlament sau dacă vrea să continue cu interimatul încă 45 de zile”, a spus Liviu Dragnea, la Parlament.

 

Bădălău: „Indiferent de relațiile dintre ei, nu premierul decide”!

Nicolae Bădălău, ministru al Economiei, a declarat, ieri, pentru EVZ, că nu Viorica Dăncilă decide, ci CEx. „Indiferent de relațiile dintre ei, nu premierul decide, ci se supune deciziilor din CEx. Săptămâna trecută am decis în legătură cu cei trei miniștri și a fost urmată procedura normală. Nu am recurs din start la o restructurare prin Parlament deoarece asta ar fi însemnat că ocolim președintele țării. Și, oricum ar fi, nu se putea ocoli președintele. Am așteptat răspunsul și acum acționăm în consecință”, a spus Bădălău.

Avantajul Vioricăi Dăncilă

Grupul minorităților nu are un vot unitar, fiecare se poziționează așa cum consideră. Deputatul Iulius Firkzac, reprezentantul rutenilor, a declarat, pentru EVZ, că el va vota împotrivă dacă va fi o remaniere prin Parlament. „Totul depinde de cine va fi propus ministrul Justiției. Dacă la remaniere vin tot cu Nicolicea, este clar că vor să și aplice prevederile Codurilor în avantajul lui Dragnea. Este evident că între Dăncilă și Dragnea sunt animozități, doar că, acum, spre deosebire de Grindeanu și Tudose, nu-și permit, din punct de vedere al imaginii, să externalizeze acest scandal. Nu acum, în prag de alegeri. Asta e avantajul Vioricăi Dăncilă și ea știe asta. Sigur, până la alegeri nu se va întâmpla nimic. Chiar dacă PSD-ALDE au majoritate, în perioada următoare va fi foarte greu să-i strângă. Însă, poate fi și altfel situația. Dacă simt că situația este gravă, îi aduc și cu Salvarea”, a spus deputatul.

Liderul PSD, nemulțumit de poziția Executivului în cazul repatrierii aurului BNR

Bucuria lui Liviu Dragnea, după ce a fost votat în Camera Deputaţilor proiectul pe care l-a susţinut privind limitarea rezervei de aur a României din străinătate, a fost umbrită de poziția Guvernului Dăncilă.

Întrebat în legătură cu faptul că punctul de vedere al Guvernului ar susţine că este neclar ce se întâmplă cu rezerva de aur atunci când ajunge în ţară, Dragnea a spus: „Vă rog să întrebaţi Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere”. Mai mult chiar, Guvernul Dăncilă ar fi avertizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să aibă acordul BCE:

„Având în vedere prevederile art4. 127 alin. (4) și ale art 5. 282 alin. (5) dinTratatul privind funcționarea Uniunii Europene și art. 2 alin. (1) liniuța a 3 - a din Decizia nr. 98/415/ CE a Consiliului, semnalăm că orice modificare și/sau completare care privește Statutul Băncii Naționale a României presupune, în mod obligatoriu, consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene”.

Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege iniţiat de parlamentarii socialdemocraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate. Decizia a fost luată cu 165 de voturi „pentru”, 90 „împotrivă” şi trei abţineri. Deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat că liberalii vor contesta acest proiect la CCR, iar liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a precizat, la dezbateri, că deputaţi Uniunii votează împotrivă. (M. Bâtcă)

Nu cred în disensiuni

Lidera deputaților PNL Raluca Turcan nu crede în varianta disensiunilor dintre premier și liderul PSD. Ea a spus că „aceștia sunt pe o mână” și fac „acest spectacol de ochii lumii”.

Liderul deputaților UDMR Korodi Attila a declarat, pentru EVZ, că nu se poate vorbi despre o criză politică, deocamdată. Această situație ar putea surveni doar dacă nu se lămuresc lucrurile până când se termină perioada de interimat a celor trei miniștri. Politicienii UDMR preferă să se distanțeze de această situație, spun că au fost consultați, nu li s-a propus și nici nu vor să fie cooptați la guvernare.

Această situație este responsabilitatea lor, a Coaliției de guvernare. Nouă, mereu ni s-a reproșat votul, ba dintr-o parte, ba din alta. Când Opoziția venea cu o moțiune de cenzură, fără un program coerent, ne reproșau că nu votăm cu ei. Acum, Puterea poate demonstra că are majoritate și că poate face singură restructurarea, fără noi. Și cred că o vor face”, a spus Korodi. El crede că propunerile pentru miniștri interimari sunt bune. Legat de decizia președintelui Klaus Iohannis, Korodi crede că acesta a acționat ca un om politic aflat înaintea a două tururi de alegeri importante. Deputatul a criticat activitatea de ministru a lui Tudorel Toader. „Nu este o pierdere, a greșit de multe ori”, a spus Korodi. În ceea ce privește relația dintre Dăncilă și Dragnea, liderul maghiar a spus că nu știe, „scenariile sunt multe”.

Grindeanu și Tudose, guvernele care nu i-au mai plăcut lui Dragnea

Partidul Social Democrat este singurul partid care în istoria românească post-decembristă a depus o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Acest demers a dus la schimbarea Cabinetului Sorin Grindeanu, în urma unei crize politice. Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă la numai şase luni de guvernare social-democrată.

Conflictul mocnit Dragnea - Grindeanu a început încă din prima parte a anului 2017. În ciuda aparenţelor menţinute între cei doi, potrivit unor surse din partid, se pare că Dragnea nu a reuşit să depăşească cu adevărat faptul că nu a putut fi el premier, din cauza faptului că avea o condamnare cu suspendare în dosarul „Referendumul”. Primul pas în conflictul major care urma să apară a fost scandalul care a apărut, chiar la începutul anului, legat de Ordonanţa 13 privind legea graţierii şi Codurile penale - ordonanţă de care Grindeanu s-a delimitat ulterior, după ce începând din luna ianuarie au avut loc ample proteste de stradă.

Tensiuni cu Mihai Tudose

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit pe 29 iunie de Parlament. Atunci, premierul a afirmat că România are nevoie de un Guvern „nerelaxat, aflat în stare de alertă, de preocupare, de efort permanent”. După șase luni, schimbarea lui Mihai Tudose a survenit în urma unei stări de tensiune dintre guvern şi PSD, pe de o parte, şi între Guvern şi coaliţia de guvernare, în ansamblu. „Se ajunsese la o stare de tensiune între Guvern, pe de o parte, şi PSD şi chiar coaliţie în ansamblu, pe de altă parte. Toate motivele, mie, cel puţin, îmi este greu să le identific până la ora asta. L-am văzut pe Mihai Tudose - i-am şi mulţumit azi în plenul Parlamentului - cum a evoluat după ce nu a mai fost prim-ministru, a redevenit acelaşi coleg glumeţ, pozitiv şi foarte deschis. Poate tensiunea de acolo, poate influenţa unora sau altora, manipulările cu care a fost înconjurat în permanenţă, consilier sau consilieri care au stat în permanenţă lângă el la Guvern, şi care îi spuneau probabil lucruri neadevărate şi îl încărcau foarte negativ, cert este că se ajunsese la o situaţie în care partidul, în marea lui majoritate, a considerat că lucrurile nu pot evolua într-o direcţie bună”, a explicat Liviu Dragnea, în ianuarie 2018.

 

Ne puteți urmări și pe Google News