Se reiau privatizările în energie

Se reiau privatizările în energie

Autorităţile îşi asumă eşecul în reorganizarea sectorului.

Guvernul repune pe tapet subiectul privatizărilor în sectorul energetic, ac ceptând un posibil eşec privind înfiinţarea celor două companii naţionale integrate în domeniu, Electra şi Hidroenergetica.

Planul figurează în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, pentru care relansarea privatizărilor, mai ales în energie, va constitui una dintre temele principale de negociere în viitorul nou acord cu autorităţile române.

Astfel, după circa trei ani de dezbateri în jurul înfiinţării unuia sau a doi "giganţi" în domeniu, discuţii care nu au dus decât la trenarea dezvoltării companiilor din sector, autorităţile dau acum semne de retragere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vânzarea "pachetelor strategice" de acţiuni

Dacă până la finele anului, Electra şi Hidroenergetica nu vor fi înfiinţate, statul va vinde pachete majoritare de acţiuni la unele companii.

"Între timp, pentru a aduce investiţii în sector, vom merge înainte cu pregătirea vânzării pachetelor minoritare sau strategice în companiile care ar trebui să facă parte din cei doi campioni naţionali", potrivit angajamentelor guvernului.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, a afirmat deja că planul de rezervă ar putea include privatizarea complexurilor energetice din Oltenia.

De asemenea, ideea listării Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea reveni în actualitate. Între timp, însă, listarea Romgaz cu 15% se amână pentru 2012.

Tema privatizărilor a fost atacată recent şi de preşedintele Traian Băsescu. El a declarat că "putem discuta despre privatizare la producătorii de energie, la termocentrale". De asemenea, se pot vinde acţiuni la Transelectrica, Romgaz sau Transgaz, însă fără să se piardă pachetul majoritar, pentru că nu este adeptul privatizării "sectoarelor vitale".

Proiectul celor doi "giganţi" este blocat în instanţe de sindicate şi Fondul Proprietatea.

2012este anul listării Romgaz