Se promite ca în 2023 agenda G20 să nu fie făcută antirusească

Sursa foto: Kremlin

Pe 1 decembrie, președinția G20 a trecut de la Indonezia la India. Premierul indian, Narendra Modi, a declarat că India va lansa tema "Un Pământ, o familie, un viitor". Delhi va acorda o atenție primordială problemelor de importanță globală: dezvoltarea stabilă, securitatea alimentară și cea enegetică, dezvoltarea tehnologiilor digitale, lupta împotriva cataclismelor climatice și criminalitatea internațională.

După summitul extraordinar din Bali atenția s-a mutat asupra noului președinte al G20 - India. În condițiile extremei tensiuni geopolitice, a  recesiunii economice mondiale, a creșterii prețurilor la produsele alimentare și la resursele energetice, Indiei i-a revenit rolul de a salva această organizație. 

India este probabil singura țară care a realizat pe deplin principiul autonomiei în politică, reușind să mențină un parteneriat strategic și cu Rusia, și cu SUA. Totodată ea exercită o influență condiderabilă asupra regiunilor din jur, mai ales asupra Asiei de Est și Centrale. Tocmai delegația indiană la ultimul summit, cum scrie presa britanică, a jucat „un rol important în ajungerea la un consens” în G20 în ceea ce privește formulările din declarația finală, formulări care se refereau la operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina. Probabil că fără eforturile ei, întâlnirea G20 la nivel înalt s-ar fi încheiat pentru prima dată fără un document final. 

Mai mult decât atât, în Bali premierul indian a făcut lobby problemei securității alimentare, făcând apel la popularizarea culturilor de cereale tradiționale.  Iar acum, la inițiativa Indiei, care a fost susținută de peste 70 de țări, inclusiv de Rusia, ONU va marca anul 2023 ca Anul meiului. 

Iată că și în cursul președinției sale India va acorda o atenție primordială problemei securității alimentare, care preocupă întreaga lume, ținând cont de amenințările legate de schimbarea climatului, agravate de conflictul care continuă în Ucraina. Deși India a demonstrat că s-a transformat dintr-o țară cu un deficit de alimente într-o țară cu abundență alimentară, autoritățile de la Delhi sunt conștiente că provocările externe pot destul de rapid reduce la zero această tranziție. Mai ales dacă nu va fi soluționată problema livrărilor de îngrășăminte pe piața mondială. După cum a declarat Modi, actuala criză a îngrășămintelor înseamnă criza alimentară de mâine. 

India ia decizii radicale

Încercând să obțină  parteneriatul pe poziții de egalitate al țărilor dezvoltate și al țărilor în curs de dezvoltare, India lansează de multă vreme inițiative îndrăznețe, vizionare. Astfel, la summitul climatic ONU de la Glasgow de anul trecut ea a anunțat hotărârea de a atinge nivelul zero emisii de carbon până în 2070. Deja au fost stabilite două obiective pentru anul 2030 - reducerea emisiilor pe unitate de PIB cu 45% și creșterea energiei solare, eoliene, nucleare și hidrologice la jumătate din capacitatea totală a Indiei.

Cu toate acestea, poziția sa de lider pe "frontul climatic" va deveni nu doar o oportunitate, ci și un test. Raportul Grupului interguvernamental de experți al ONU privind schimbarea climatului a avertizat că este probabil ca India să se confrunte cu dezastre climatice în cursul următoarelor decenii. Există amenințarea că cele 35 de milioane de indieni vor suferi din cauza inundațiilor anuale de pe coastă, iar până în 2050 40% din populația țării va trăi în condiții de lipsă cronică de apă. De aceea India trebuie să determine țările bogate să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

O altă direcție a poziției de lider a Indiei în G20 o vor constitui tehnologiile digitale. India se străduiește să sporească utilizarea și productivitatea acestora în domeniul dezvoltării serviciilor de sănătate, sociale și publice. Iar exportul de tehnologii digitale poate consolida poziția Indiei pe arena internațională.

După cum au declarat surse de la Delhi, India încearcă să obțină implementarea în etape a rupiei digitale în cursul acestui an financiar. La mijlocul lunii noiembrie Rusia a fost de acord să treacă la rupie în comerțul cu India. Potrivit informațiilor publicației "Business Standard", nouă bănci rusești au deschis deja în India conturi speciale pentru decontarea în rupii potrivit acordurilor comerciale bilaterale. 

Cu toate acestea, pentru India cel mai urgent obiectiv va fi să nu permită ca G20, care a fost creat pentru soluționarea problemelor economice globale, să se transforme într-un organ politic. Autoritățile de la Delhi au făcut deja apel ca lumea să se gândească la o ordine mondială benefică pentru toți. După cum a declarat ministrul apărării, Rajnath Singh, "India nu crede într-o ordine mondială în care câțiva se consideră mai presus de ceilalți… Acțiunile Indiei se conduc după însăși esența egalității și demnității umane, care sunt parte a vechiului nostru etos și principii morale solide ale acestuia".

În condițiile în care India nu aprobă conflictele armate, ea a refuzat oficial să condamne Rusia pentru operațiunea militară specială în Ucraina. Ea s-a abținut să voteze în Consiliul de Securitate al ONU în problema convocării unei sesiuni a Adunării Generale, consacrate crizei ucrainene. India s-a găsit între cele peste 50 de țări care s-au abținut să voteze la ONU în problema excluderii Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. 

Șeful Ministerului indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat că Delhi vrea să păstreze prioritatea în legăturile cu Moscova și nu se va alătura sancțiunilor antirusești. De asemenea, Delhi nu va sprijini hotărârea privind introducerea plafonului de prețuri la petrolul rusesc. „Rusia este pentru noi un partener de încredere, testat în timp. Și... orice apreciere obiectivă a stării relațiilor noastre de-a lungul multor și multor decenii nu face decât să demonstreze că în urma acestui lucru ambele țări sunt numai în câștig”, a dat asigurări ministrul indian.  

Aflându-se la Moscova la începutul lunii noiembrie, Jaishankar a repetat cuvintele pe care Narendra Modi i le-a spus președintelui Vladimir Putin în timpul  întâlnirii desfășurate în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai de la Samarkand: acum nu este epoca războaielor. „Considerăm că în lume conflictele serioase nu-și au locul. Un conflict într-o regiune va conduce inevitabil la consecințe în întreaga lume”, a subliniat Jaishankar. 

Se așteaptă ca în cursul președinției în G20, India să organizeze aproximativ 200 de întâlniri în 32 de diverse sectoare în diferite regiuni ale lumii. Urmând să se desfășoare în intervalul 9–10 septembrie 2023, la Delhi, summitul va deveni una dintre cele mai prestigioase manifestări internaționale organizate cândva de India.  

(Traducerea Rador)