Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat lansarea primei sale misiuni spațiale având drept scop curățarea deșeurilor de pe orbita Terrei.
Pentru această misiune, ESA va încheia un contract cu o nou-înființată companie elvețiană, ClearSpace. Fondată de un grup de experți în domeniul deșeurilor spațiale de la Institutul de Cercetări din cadrul Școlii Politehnice Federale din Lausanne și condusă de Luc Piget, ClearSpace are ambiția de a crea sateliți atât de „îndemânatici” încât să poată captura și scoate de pe orbită deșeurile.
Compania elvețiană a fost aleasă ca urmare a unei cereri de ofertă lansate de ESA și la care au participat alte 13 consorții
„Problema deșeurilor spațiale este mai mult ca oricând una de actualitate. Astăzi, avem pe orbită circa 2000 de sateliți activi plus alți 3000 în pană”, explică Luc Piget. „În anii următori, numărul lor va spori dramatic, odată cu proiectul mega-constelațiilor alcătuite din mii de sateliți plasați pe o orbită terestră joasă. Este limpede necesitatea unui «depanator» pentru a scoate sateliții în pană din această regiune foarte frecventată.”
„Mega-constelațiile” reprezintă rețele de sateliți artificiali, conectați între ei, și concepuți astfel încât să lucreze împreună.
Coșmarul navigării printre epave
Cu ocazia consiliului ESA care a avut loc săptămâna trecută la Sevilla, miniștrii de Externe ai țărilor membre ale agenției au aprobat dezvoltarea unui nou proiect, ADRIOS (Active Debris Removal / In Orbit Servicing), pentru a identificarea tehnologiilor necesare pentru îndepărtarea deșeurilor. „Imaginați-vă cât de dificil ar fi de navigat în largul mării dacă toate navele care au naufragiat de-a lungul întregii istorii ar pluti în derivă la suprafața apei”, a declarat Jan Wörner, Directorul General al ESA. „Este ceea ce se petrece astăzi pe orbită, iar lucrurile nu mai pot continua astfel.”
Pentru stabilizarea mediului orbital, ESA apreciază că trebuie început cu eliminarea deșeurilor de mari dimensiuni. Astfel, prima misiune de acest fel, botezată ClearSpace-1, programată a fi lansată în 2025, va avea drept obiectiv îndepărtarea etajului superior Vespa (Vega Secondary Payload Adapter) abandonat la o altitudine de 660 de kilometri, după al doilea zbor al rachetei lansatoare Vega a ESA, în 2013. Cu o masă de 120 de kilograme, cu o formă conică, măsurând 1,8 pe 2 metri, Vespa are mărimea unui satelit de mici dimensiuni. Forma sa relativ simplă și construcția sa robustă fac din acest obiect unul abordabil pentru prima misiune a „Gunoierului” spațial, permițându-i să se antreneze pentru capturi mai complicate.
Bugetul total al misiunii este de 117 de milioane de euro.
Milioane de proiectile se învârt în jurul planetei
Agenția Spațială Europeană a realizat anul trecut o animație pentru a prezenta numărul mare de deșeuri care se află în prezent în jurul planetei noastre.
Iată cum arată succint o estimare a acestora:
- 5.400 de obiecte mai mari de un metru;
- 34.000 de obiecte mai mari de 10 centimetri (printre care se află doar 20 de sateliți activi);
- 900.000 de obiecte mai mari de un centimetru;
- 130.000.000 de obiecte mai mari de un milimetru.
Toate aceste obiecte, care se învârt în jurul Pământului cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră, reprezintă adevărate proiectile care amenință activitățile spațiale și cosmonauții.
În funcție de orbita fiecăruia și de viteza de îndepărtare, unele dintre aceste deșeuri au nevoie și de sute de ani pentru a ieși de pe orbita terestră în mod natural. Altele, în schimb, pot rămâne aici pentru eternitate, dacă nu sunt îndepărtate artificial.
În viitor, numărul deșeurilor va crește exponențial, dat fiind că în viitorii cinci ani este programată lansarea a mii de noi sateliți,