Evenimentul Zilei > International > Se poate vota de la 16 ani! Cum îi va afecta pe români această decizie?
Se poate vota de la 16 ani! Cum îi va afecta pe români această decizie?

Se poate vota de la 16 ani! Cum îi va afecta pe români această decizie?

Partidele guvernului din Italia au căzut de acord, luni, ca vârsta minimă de vot să fie de 16 ani, măsura fiind propusă după ce numeroși tineri au ieșit pe străzile mai multor orașe ale lumii, pentru a atrage atenția clasei politice asupra schimbărilor climatice.

Potrivit analiştilor, această măsură ar strânge în bazinul electoratului aproximativ 1 milion de persoane.

Italia ar fi astfel al doilea stat din UE, după Austria, care ar coborî sub 18 ani vârsta minimă pentru participarea la alegerile naţionale. Dezbaterea a avut loc la inițiativa fostului prim-ministru Enrico Letta. „Este un mod de a le spune acelor tineri (…) că îi luăm în serios”, a declarat Letta, profesor universitar şi membru al Partidului Democrat (PD), din coaliţia de guvernare.

În prezent, italienii pot vota de la 18 ani pentru a-şi alege reprezentanţii în camera legislativă inferioară, şi de la 25 de ani pentru Senat.

Demersul lui Letta a fost sprijinit de liderul PD, Nicola Zingaretti, dar şi de Luigi Di Maio, şeful celuilalt partid de guvernământ, Mişcarea 5 Stele (M5S).

Și prim-ministrul italian Giuseppe Conte s-a arătat deschis față de propunere, susținând că de acum depinde de parlament să prezinte o inițiativă legislativă în acest sens.

În Italia se află una dintre cele mai mari comunități de români din afara granițelor, iar situația conaționalilor este una destul de grea, mai ales după ce Salvini a luat o serie de măsuri drastice împotriva migranților.