Se plimbă după soare: Lotca cu propulsie solară.

Se plimbă după soare: Lotca cu propulsie solară.

La Academia Rowmania a avut loc o conferinţă de presă atipică. Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, alături de Teodor Frolu şi Paul Vasiliu au lansat pe Dâmboviţa lotca cu propulsie solară pe care speră să o poată folosi şi în parcurile urbane, nu doar în Deltă.

Prototipul lotcii solare a fost realizată în atelierele maragozilor din Tulcea şi utilizează un motor Torqeedo de fabricaţie germană, care se încarcă de la panourile amplasate pe copertina. Poate transporta 10 persoane, iar motorul asigură o autonomie de aproximativ 6 ore, la o viteză de 8 km/h chiar dacă cerul este înnorat.

E un prioiect început acum 3 ani de zile  e un proiect foarte amplu, în care noi credem foarte mult şi care încet încet începe să prindă contur.[…]Barca este o lotcă tradiţională din Delta la care s-a adaptat un motor electric cu încărcare cu panou solar; o barcă ecologică, pe care o propunem atât pentru Deltă cât şi pentru oraş, motorul nu se aude, e nepoluant , completează Teodor Frolu, arhitect.

Paul Vasiliu, arhitectul bărcii, declară că a petrecut o lună de zile muncind la această lotcă şi că între el şi Ivan Patzaichin s-a conturat de 4 ani o frumoasă colaborare. “Tot ce visează Ivan, îmi spune mie, iar eu îi dau contur.”

De asemenea, a fost ridicat pe Dâmboviţa Farul Urban, o creaţie a arhitecţilor Bogdan Ciocodeică şi Diana Roşu, ca simbol al promovării ecoturismului. Funcţionează ca un semnal luminos şi simbolic care scoate în evidenţă râul uitat al capitalei.

“Proiectul Dâmboviţa continuă cu paşi mărunţi, dar el merge înainte. Astăzi asistaţi la următorul mode de lotcă, lotcă solară, de care v-am povestit. Sunt convins  că această ambarcaţiune  va fi foarte apreciată, mai ales de copiii, pentru că ea este creată special pentru ei ca să se plimbe în jurul acestui frumos loc . De regula cat tragic de ea atata merge, dar in cartea ei tehnica, poate fi folosita cam 8 ore, dar cu ajutorul panoul solar, poate fi imbunatatita pana la 60%.”, explică Ivan Patzaichin

Cu acest prilej reprezentanţii asociaţiei îşi propun să atragă atenţia asupra sporturilor pe apă, ecoturismului, dar şi patrimoniului natural al României. Speră să le oferă bucureştenilor prilejul de a vedea Dâmboviţa ca pe un spaţiu public, în mijlocul oraşului, unde să se poată relaxa, dar şi să conştientizeze importanţa naturii.

Weekendul acesta vor rămâne în oraş pentru ca toată lumea să se poată plimba cu canotca, dar şi cu lotca solară, iar preţul este 5 lei plimbarea şi 30 de lei ora pentru canotcă, activităţi de yoga, între Biblioteca naţională şi Podul Unirii.