Evenimentul Zilei > Politica > Se modifică OUG 114. Ce se va întâmpla cu ROBOR. Declarațiile lui Teodorovici
Se modifică OUG 114. Ce se va întâmpla cu ROBOR. Declarațiile lui Teodorovici

Se modifică OUG 114. Ce se va întâmpla cu ROBOR. Declarațiile lui Teodorovici

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat, vineri, că Guvernul va modifica în săptămâna ce urmează OUG 114 (cunoscută și ca „taxa pe lăcomie”). Se va da o nouă ordonanță de urgență iar una dintre cele mai importante modificări va fi reprezentată de stabilirea ROBOR, ținându-se cont de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior.

„După cum ştiţi, ieri am avut discuţii la Ministerul Finanţelor cu Asociaţia Română a Băncilor şi vom avea şi astăzi o discuţie pentru a discuta pe forma finală a textului de ordonanţă care să modifice OUG 114. Am avut discuţie, desigur, şi cu BNR, am trimis şi o informare la Banca Centrală Europeană, arătăm care sunt modificările pe care le aducem şi pregătim o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată săptămâna viitoare în Guvern. În principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”, a declarat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul susţine că modificările aduse OUG 114 urmăresc scăderea ratelor românilor.

„Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel propus pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final", a mai adăugat ministrul Finanțelor.