Se moare pe capete în spitale. Explicația medicului Gabriela Miftode

Se moare pe capete în spitale. Explicația medicului Gabriela Miftode

După ultimul bilanț al Grupului de Comunicare Strategică emis joi, în România s-a ajuns la 98 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore.

Potrivit medicilor infecționiști această situație tragică este generată de numărul mare de internări al bolnavilor de COVID aflați în stare gravă iar secțiile de terapie intensivă se supraaglomerează.

GCS a raportat pentru data de 22 octombrie 2020, două recorduri negative – 4.902 cazuri noi depistate la nivel național și 98 de decese.

Medicul Miftode Egidia Gabriela, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ” Gr. T. Popa” din Iaşi, a precizat faptul că este de așteptat ca numărul deceselor să crească pe măsură ce numărul cazurilor noi de coronavirus sporește la rândul său.

„O cazuă este supraaglomerarea spitalelor. La un moment dat pacienții au nevoie de oxigen. În momentul în care dorim să îi transferăm în terapie intensivă, așa cum se făcea într-o formulă foarte simplă înainte, acum este foarte dificil, se caută locuri și uneori până se găsește un loc pacientul moare. Deci o cauză este și dificultatea aceasta a găsirii locurilor în terapie intensivă și bineînțeles numărul mare de cazuri severe”,  a explicat medicul infecționist.

Pacienții revin la spital în stare foarte gravă

Unii pacienți, chiar dacă au simptome specifice COVID-19, refuză internarea, iar în momentul în care revin la medic sunt deja în stare foarte gravă, la spune medicul infecționist.

„Avem cazuri severe în care de multe ori pacienții au rămas acasă, au refuzat internarea, chiar dacă aveau elemente de severitate, erau cu pneumonie, aveau niște forme medii și au refuzat să se adreseze medicului. Au venit abia după 5-6 zile, când se știe că este acel moment de agravare din cauza unei furtuni care se produce în cursul bolii COVID-19”, a mai precizat medicul.

Pacienții cu comorbidități sunt cei mai expuși riscului

Medicul Miftode Egidia Gabriela a mai precizat că numărul deceselor este proporțional cu numărul cazurilor noi de coronavirus și se află în strânsă legătură cu evoluția acestora.

„Există un procent de cazuri critice, cam 5% cu mici variații, în funcție de regiuni. Mereu trebuie să luăm în calcul și posibilitatea ca această boală să evolueze la persoane cu factor de risc major. Știm foarte bine că este diabetul zaharat. Deci în funcție de proporția cazurilor care au diabet zaharat s-ar putea să asistăm la o agravare. De asemenea, este obezitatea, care până acum nu a fost luată în calcul foarte mult. Aceasta este un element foarte agravant. Mai sunt și bolile cardiovasculare, bolile hepatice, dar acestea sunt principalele. Mereu trebuie să ne raportăm la grupul populațional care dezvoltă boala”, a conchis medicul infecționist, potrivit b1.ro

Ne puteți urmări și pe Google News