Se mai închid două mine în Valea Jiului: Lupeni şi Lonea

Se mai închid două mine în Valea Jiului: Lupeni şi Lonea

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a anunţat astăzi că minele Lonea şi Lupeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, vor intra pe program de închidere, iar CEH ar putea merge mai departe doar cu minele Livezeni şi Vulcan. Termocentrala Paroşeni rămâne în componenţa complexului, iar la Mintia se va mai miza pe un singur grup energetic (din totalul de şase, pe care le avea odată unitatea).

Propunerea vine ca rezultat al analizelor făcute în ultimele săptămâni în cadrul unui grup de lucru pe problemele huilei format de reprezentanţi ai ministerului şi ai CEH, societate intrată în insolvenţă la trei ani de la înfiinţare, interval în care a acumulat datorii de peste 1,5 miliarde de lei.

"Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Totul depinde de Comisia Europeană

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Grigorescu a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018, astfel încât, alături de Uricani, Petrila (unde producţia a încetat deja) şi Paroşeni, în acest program să fie acceptate şi minele Lonea şi Lupeni. Minele aflate pe program de închidere beneficiază de ajutor de stat, iar Guvernul României va trebui să obţină de la Comisia Europeană o majorare a bugetului pentru subvenţionarea exploatărilor, odată cu trecerea minelor Lonea şi Lupeni categoria celor care urmează să fie închise.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat, care a coordonat „Grupul de lucru huilă”  din cadrul MinisteruluI Energiei a declarat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara și ce mai poate fi salvat. „Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană", a spus Popescu, în cadrul aceleiași conferințe de presă de astăzi.

Dispar 2.000 de locuri de muncă, cel puţin

Dacă propunerea Ministerului Energiei va fi acceptată de Guvern şi de Comisia Europeană, în Valea Jiului, zonă de-a dreptul calamitată social încă din 1996, mai dispar cel puţin 2.000 de locuri de muncă. Mina Lonea are 920 de angajaţi, iar la mina Lupeni lucrează peste 1.200 de oameni. Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, consideră că zona va fi grav afectată de măsura anunţată: „Mie încă nu-mi vine să cred că domnul ministru a făcut această declaraţie precizând şi numele minelor care urmează să fie închise. Normal ar fi fost ca, mai întâi, să fie asigurată o sursă de finanţare pentru derularea unui program de închidere, abia după aceea să fie nominalizate şi minele. E drept, unii mineri din Vale îşi doreau intrarea pe program de închidere, însă numai la Lupeni, în 2018, vom avea 848 de angajaţi care nu vor îndeplini nici atunci condiţiile de pensionare. Vor avea minele Vulcan şi Livezeni capacitatea să absoarbă aceşti oameni? Vor avea de suferit şi Preparaţia Coroieşti, dar şi Salvamin, unităţi dimensionate la actuala structură de producţie”.