Se întâmplă chiar la graniţa României! Ţara care îl susţine pe Vladimir Putin: „Vom obține gaz la un preț mai accesibil!”

Se întâmplă chiar la graniţa României! Ţara care îl susţine pe Vladimir Putin: „Vom obține gaz la un preț mai accesibil!” Sursa Telegram

Impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, în circumstanțele războiului actual, ar costa scump Serbia, a spus președintele țării, Aleksandar Vucic, care a câștigat recent un al doilea mandat în poziția de conducere. Într-o declarație acordată postului de televiziune Pink, liderul politic a spus că opiniile sale personale cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina diferă de punctul de vedere oficial al statului sârb.

Datoria Serbiei este să acționeze în conformitate cu dreptul internațional, a transmis șeful statului sârb, care consideră că sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei ar costa scump țara pe care o conduce.

Aleksandar Vucic, despre consecințele sancțiunilor occidentale

„Rusia susține integritatea teritorială a Serbiei încă din 2001. Indiferent dacă Serbia impune sau nu sancțiuni Rusiei, aceasta costă scump Serbia. Cred că vom obține gaz rusesc la un preț mai accesibil în comparație cu alte țări din Europa”, a declarat președintele Aleksandar Vucic, într-o intervenție televizată la postul Pink.

Serbia, care depinde aproape în întregime de gazul și petrolul rusesc, a fost criticată pentru că și-a declarat neutralitatea în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a refuzat să impună sancțiuni Moscovei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest război afectează și Serbia. Datoria noastră este de a acționa în conformitate cu dreptul internațional public și de a respecta principiile”, a mai spus președintele statului sârb.

Serbia vrea să rămână în relații de prietenie cu Rusia și China

Anterior, președintele Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu emisarul rus Aleksandar Bocan-Kharchenko și a subliniat că Serbia, pe drumul său european, va continua să „păstreze prieteniile și parteneriatele tradiționale cu Rusia și China”.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre dezvoltarea în continuare a legăturilor dintre Serbia și Rusia, inclusiv în domeniul energiei, așteptându-se ca discuțiile privind cantitățile, prețurile și alte condiții de furnizare a gazelor să înceapă în curând.

Ca răspuns la sancțiunile occidentale, președintele rus Vladimir Putin a declarat că vânzările de gaze către țările „neprietenoase” vor trebui să fie plătite în ruble.

Rusia consideră că țările care au lovit-o cu sancțiuni din cauza „operațiunii sale militare speciale” sunt neprietenoase. Pe listă se află SUA, Marea Britanie, țări europene, printre care și România, precum și unii dintre aliații asiatici ai europenilor.

Vladimir Putin și-a schimbat planurile privind exportul de gaze

De altfel, Vladimir Putin a avertizat că statele europene destabilizează piața energetică prin îndepărtarea de Rusia. Oficialul de la Kremlin a cerut diversificarea exporturilor de energie ale Rusiei către Asia.

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, oficialul a anunțat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale „pas cu pas” către „piețele în creștere rapidă din sud și est”.

Anul trecut, datorită prețurilor care s-au majorat constant, veniturile din petrol și gaze naturale au reprezentat 36% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei. O mare parte din aceste venituri provin de la Uniunea Europeană, care importă aproximativ 40% din gazele și 27% din petrolul său din această țară.