Una din cele mai cunoscute fabrici de zahăr din România se închide. Decizia a fost luată în ultimele zile ale anului, de către acționari. Un număr de peste 200 de persoane vor fi trimise în șomaj, dar vor fi afectate alte 5.000 de familii, cele ale cultivatorilor de sfeclă din zona de vest a României, care nu vor mai avea piață de desfacere pentru producția lor.
Miercuri, 3 ianuarie, decizia de închidere a Fabricii de Zahăr „Diamant” din Oradea, va fi adusă la cunoștința celor 214 angajați. Conform Bihon.ro, personalul va fi disponibililzat eșalonat, iar oamenii vor primi salarii compensatorii – conform contractului colectiv de muncă – în funcţie de vechime.
Fabrica de Zahăr ”Diamant” din din Oradea a avut în trecut patronat franco-german. De aproximativ şapte ani există doar patronat german, Pfeifer & Lange, aceeaşi acţionari care au cumpărat şi fabricile de zahăr din Carei şi Arad. Anul trecut, pentru fabrica de zahăr ”Diamant” de la Oradea s-au declarat o cifră de afaceri de 351,7 milioane lei şi pierderi de 28,6 milioane lei. Recent, nemții ar mai fi achiziționat şase fabrici de zahăr din Vestul Ucrainei, din care au închis patru. Ei mai deţin patru fabrici de zahăr în Germania, după ce una dintre ele au închis-o recent, conform sursei citate.
Potrivit sindicaliștilor, interesul german era să forțeze producătorii locali să redcă prețul sfeclei, sub cel din țara lor. Cultivatorii români vindeau sfecla cu peste 500 de euro tona, în timp ce prețul aceleiași catități în Germania abia trecea de 300 de euro. Asociaţia cultivatorilor de sfeclă din judeţele Bihor, Satu Mare, Arad şi Timişoara, a căror supravieţuire este legată direct de viața unităţii de prelucrare a zahărului din Oradea, au încercat să negocieze cu patronatul german achiziția fabrticii ”Diamant”, însă fără a avea success.