Aceste scăderi vin după ce vineri Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-și mențină nemodificat plafonul de producție, în pofida supra-ofertei de țiței care există în prezent pe piața mondială.

Chiar dacă prețul unui baril de țiței este în prezent cu 60% sub nivelul înregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis să nu își reducă producția și, în mod inedit, în comunicatul oficial publicat la sfârșitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici măcar nu a precizat care este plafonul de producție al cartelului. Or, o supra-producție conduce la o scădere a prețului.

„Faptul că nu a fost menționat niciun plafon de producție sugerează că grupul nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la impactul revenirii pe piață a petrolului iranian odată cu eliminarea sancțiunilor internaționale”, a subliniat Craig Erlam, analist la Oanda.

În România, în afara cursului în funcție de care va fi calculată acciza, nu au existat mari modificări asupra taxelor aferente combustibilului. Scăderea prețului petrolului ar trebui să se vadă așadar și la nivelul prețului la pompă.