Se face inventarul pagubelor provocate de secetă. Cât de mari sunt pagubele

Se face inventarul pagubelor provocate de secetă. Cât de mari sunt pagubele

La solicitarea fermierilor, comitetele locale și județene pentru situații de urgență vor consemna pagubele produse de secetă, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Din păcate, în Moldova, în Dobrogea, deficitul acumulat în sol este semnificativ şi de lungă durată. De asemenea, ne confruntăm cu o secetă pedologică puternică şi extremă. Astăzi am semnat împreună cu domnul Vela regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice extreme, având ca efect seceta pedologică. Pentru că seceta hidrologică era în legislaţie.

Iar începând de mâine (n.r. - joi), la ordinul prefecţilor, comitetele locale şi comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, acolo unde sunt solicitate de către fermieri, se vor prezenta pentru a consemna care este dimensiunea pagubelor şi apoi vom evalua şi dimensiunea despăgubirilor pe care va trebui să le oferim. De zece ani fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de către secetă", a precizat Oros, în debutul şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut lui Oros să colaboreze cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, pentru a vedea dacă există posibilitatea ca o parte din plăţile pentru cei afectaţi de secetă să fie decontate de la nivel european.

Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, a emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor constata pagubele produse de secetă.