Se dezbate o nouă lege în Republica Moldova, cea a voluntariatului. Ce schimbări ar aduce

sursa: Facebook

Republica Moldova. În societatea civilă se dezbate structura unei noi legi, cea a voluntariatului. Până la data de 20 iulie, cetățenii din Basarabia pot să aducă sugestii legate de această lege. Tema în cauză este deja supusă consultărilor publice și conține mai multe prevederi noi.

Actuala lege a voluntariatului datează din anul 2010, iar ultimele schimbări la conținutul ei s-au produs în urmă cu 11 ani.

Se dezbate o nouă lege a voluntariatului în Republica Moldova

Noul proiect de lege are în vedere, printre altele, voluntariatul informal și pune la dispoziție un cadru legal pentru acest tip de implicare civică. De asemenea, se oferă o definiție voluntariatului corporativ. În acest cadrul, persoanele juridice vor putea să implice angajații proprii în activități de voluntariat. Iar activitatea acestora va fi compensată din orele de muncă ale angajaților.

Pe de altă parte, carnetele de voluntar ar urma să fie digitalizate, iar Ziua Internațională a Voluntarilor, de la data de 5 decembrie, va fi parte a noii legi ce este dedicată voluntariatului.

„Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice din subordinea acestora vor acorda, în limita competențelor și bugetului disponibil, sprijin financiar și organizatoric celebrării Zilei Internaționale a Voluntarilor”, se specifică în lege.

Tot în acest context, se mai prevede și crearea unei comisii de coordonare a politicilor de voluntariat. Aceasta va reprezenta un organ consultativ și va avea în sarcini planificarea, elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice în domeniul voluntariatului.

Care vor fi marile schimbări

Comisia respectivă va cuprinde reprezentanți ai ministerelor relevante, ai ONG-urilor active în domeniu și experți recunoscuți la nivel național și internațional.

Un alt capitol extrem de important al noii legi face referire la măsurile venite să stimuleze voluntariatul. Astfel, s-au păstrat prevederile vechi prin care voluntariatul poate fi considerat de angajator ca experiență de muncă, după cum notează diez.md.