Când s-a născut Mihai Eminescu? Marele poet are mai multe date de naștere

Când s-a născut Mihai Eminescu? Marele poet are mai multe date de naștereSursa foto: Wikipedia

Pe 15 ianuarie sărbătorim ziua Poetului național, Mihai Eminescu. Dar când s-a născut el? O controversă istorică.

Există mai multe înregistrări și mărturii referitoare la data și locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Care au generat o oarecare confuzie. Eminescu însuși a notat într-un registru al Junimii că s-a născut la Botoșani pe 20 decembrie 1849. Pe de altă parte, în registrul școlii primare este menționată data de 6 decembrie 1850. Dar în documentele gimnaziului din Cernăuți apare data de 14 decembrie 1849.

Sora poetului, Aglae Drogli, într-o scrisoare adresată lui Titu Maiorescu, a confirmat data de 20 decembrie 1849, dar a menționat Ipotești ca loc de naștere. Fratele poetului, Matei, a propus inițial o altă dată, 8 noiembrie 1848, și localitatea Dumbrăvenii, dar ulterior a relatat descoperirea unei psaltiri în care tatăl poetului a notat nașterea lui Mihai pe 20 decembrie 1849.

Totuși, în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani, în registrul de nașteri și botez, este consemnată data de 15 ianuarie 1850, în Botoșani, ca data nașterii lui Eminescu. Botezul său a avut loc pe 21 ianuarie în același an.

Mihai Eminescu, botezat pe 21 ianuarie

Această confuzie este dată de modul în care se făcea înregistrarea noilor născuți în secolul XIX. Nu exista o rigoare ca cea din ziua de astăzi, data nașterii nefiind considerată importantă. Mult mai importantă era dat la care era botezat ortodox.

Fratele poetului, Matei, a susținut o altă data, 8 noiembrie 1848, și ca localitate Dumbrăvenii, iar mai târziu a susținut că a găsit o psaltire veche unde tatăl poetului notase: „Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la patru ceasuri și cinsprezece minute evropienești, s-a născut fiul nostru Mihai.”

Totuși, data și locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, precum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani. În acest dosar data nașterii este trecută ca „15 ghenarie 1850”, iar a botezului la data de 21 în aceeași lună a aceluiași an.

Poetul a fost botezat de preotul Ion Stamate, ajutat de fiul său, Dimitrie, diacon, la botez fiind prezenți în afară de părinți, stolnicul Vasile Jurașcu, naș, și maica Ferovnia Jurașcu de la schitul Agafton, soră cu mama, scria Evenimentul Istoric. O abordare exclusiv istorică.

În ceea ce privește caracterizările lui Eminescu, I.L. Caragiale a descris poetul ca având un temperament extrem de variabil, alternând între diferite stări emoționale și comportamentale. Pe de altă parte, Titu Maiorescu l-a portretizat pe Eminescu ca pe un visător detaliat de realitate. Un om cu o inteligență covârșitoare și o memorie remarcabilă. Interesat mai mult de lumea ideilor decât de aspectele concrete ale vieții cotidiene sau sociale.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro