S-a deschis Biblioteca Naţională! Ministrul Culturii: "Cartea scrisă nu va dispărea" | FOTOREPORTAJ

S-a deschis Biblioteca Naţională! Ministrul Culturii: "Cartea scrisă nu va dispărea" | FOTOREPORTAJ

Inaugurată în decembrie anul trecut, Biblioteca Naţională a fost deschisă publicului astăzi, cu o serie de evenimente, precum piese de teatru, conferinţe şi concerte.

Prezent la deschidere, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că nu va dispărea cartea din hârtie odată cu dezvoltarea tehnologiei multimedia, iar oamenii vor citi acasă cărţi pe suport fizic, lângă ”un vin, un tutun, un coniac'”. ”Vom avea posibilitatea de a accesa orice carte de pe internet, dar vom avea posibilitatea să venim în bibliotecă sau să ne aşezăm seara acasă, lângă un vin, lângă un tutun, lângă un coniac şi atunci sigur că vom lua cartea în mână, şi nu hi-tech-ul sau laptopul”, a spus ministrul. El s-a declarat convins că ”viaţa cărţii va fi lungă, puternică, pentru că omul are nevoie de cartea tipărită, are nevoie de cultură scrisă, are nevoie de literatură”. Ministrul a recunoscut însă că, într-adevăr, se pune întrebarea când va dispărea cartea tipărită, însă a subliniat că are o altă abordare. ”Se pune întrebarea, în lumea globalizată, acest sat global, când va dispărea cartea tipărită. Această întrebare este aproape firească şi se naşte dintr-o frică justificată, dar eu sunt convins că nu va dispărea cartea tipărită. În lumea internetului, eu am o altă abordare - cartea se va înmulţi. Vom avea cartea tipărită, obiectul, nu obiectul de lux, ci vom avea cartea virtuală”, a precizat Kelemen.

Săli de expoziţie, cafenele și librării Puteţi merge fără grijă la Bibliotecă! Patriarhul Daniel a sfinţit, ieri, clădirea. 14 săli de lectură, şase săli de conferinţă, mai multe spaţii anexe care vor fi folosite ca săli de expoziţie, cafenele sau librării vor putea fi vizitate de bucureşteni începând de astăzi. Sub deviza ”O perspectivă asupra culturii - Biblioteca Naţională a României”, până în 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va încerca să prezinte publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, atât zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, şcolare, de cercetare), cât şi cele de interferenţă între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale. Astăzi, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Naţională a Bibliotecarului, discuţiile se vor axa pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale.

Tot astăzi, Biblioteca Naţională a României va celebra Ziua Naţională a Bibliotecarului prin expoziţia ”Cartea: opera deschisă, propusă de Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţie care va descrie plastic (pictură, carte-obiect, grafică etc.) universul cărţii şi al bibliotecilor, fie ele reale sau imaginare, tradiţionale sau electronice”. Ziua de 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI, iar 25 aprilie - bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală.

Ne puteți urmări și pe Google News