Evenimentul Zilei > Economie > Se dau bani pentru tineri. În ce condiții poți primi până la 70.000 de euro
Se dau bani pentru tineri. În ce condiții poți primi până la 70.000 de euro

Se dau bani pentru tineri. În ce condiții poți primi până la 70.000 de euro

Tinerii care doresc să înființeze afaceri în domeniul agricol au la dispoziție două linii de finanțare neramburasabilă, prin intermediul Agenției pentru Finanțare a Investițiilor Rurale.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească tinerii care intenționează să acceseze bani europeni pentru înființarea de ferme agricole sau pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul agricol şi pomicol. Anunțul a fost făcut de oficialii Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

Ghidurile solicitantului pentru liniile de finanțare din bani europeni destinare instalării tinerilor fermieri (submăsura 6.1) și dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3) au fost publicate pe pagina de internet a AFIR. Acestea pot fi accesate la adresa www. afir.info.

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială www.afir.info versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru accesarea sprijinului financiar acordat pentru instalarea tinerilor fermieri (sM  6.1), pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3) şi pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol (sM 16.4/ sM 16.4a) din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)”, transmite Ministerul Agriculturii.

Mai mulți bani pentru tinerii fermieri

Potrivit MADR, sprijinul financiar pe care îl vor putea obține tinerii fermieri va fi majorat începând cu sesiunea din acest an. Astfel, pentru cei care se instalează în mediul rural și intenționează să deschisă o fermă, finanțarea este 100% nerambursabilă. Banii se acordă pentru o perioadă de maximul trei ani (inclusiv pentru exploataţiile pomicole – faţă de cinci ani cât era anterior).

Valoarea alocării poate fi, în funcție de dimensiunea exploatației agricole, de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro. Dimensiunea exploatației este stabilită printr-o aplicație pusă la dispoziția celor interesați, pe pagina de internet a AFIR.

Fonduri pentru dezvoltarea fermelor mici

De asemenea, pot obţine fonduri europene cei care dețin ferme mici și doresc să le dezvolte. Și în acest caz, alocarea financiară este 100% nerambursabil, iar suma maximă ce poate fi obținută este de 15.000 de euro.

MADR precizează că sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsurile 6.1, 6.3 va începe în data de 27 august 2021, ora 9.00.

„Toţi cei interesaţi să acceseze fonduri europene prin submăsurile menţionate anterior au la dispoziţie gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea „Investiţii PNDR”, în vederea întocmirii documentaţiei pentru depunerea cererilor de finanţare, care se va realiza on-line, pe site-ul Agenţiei, la momentul lansării sesiunii”, anunţă MADR.

Mai multe informații despre condițiile și ghidurile de finanțare pot fi accesate pe pagina de internet a AFIR.