Se confirmă vestea bună dată de epidemiologi despre Omicron! Curând ne vom lua rămas bun de la pandemie

Se confirmă vestea bună dată de epidemiologi despre Omicron! Curând ne vom lua rămas bun de la pandemie Sursa: Arhiva EVZ

În acest moment, omenirea pare să se afle în cel mai bun punct din întreaga perioadă a pandemiei. Potrivit cercetătorilor, deși mai contagioasă, varianta Omicron nu pare la fel de periculoasă ca Delta.

Potrivit Ziarului Financiar, care citează Business Insider, medicii sud-africani au observat pentru prima dată tendinţa care dă speranțe cîn noiembrie. Modelul pare să se menţină pe măsură ce noua tulpină se răspândeşte în Europa şi America de Nord.

Cei care intră în Spania, atenţie

sursa foto: EVZ

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au remarcat la începutul acestei luni că majoritatea cazurilor de Omicron din SUA au produs simptome relativ uşoare, inclusiv tuse, oboseală, congestie şi secreţie nazală. Durerea de cap, oboseala, curgerea nasului, durerea în gât şi strănutul sunt, de asemenea, cele mai importante simptome ale Omicron raportate la Zoe COVID-19 simptom tracker. E vorba de o aplicaţie pentru smartphone care înregistrează cum se simt sute de mii de oameni din Marea Britanie.

Cum se explică virulența mai mică a Omicron?

În plus, răspândirea rapidă a Omicron nu pare să crească spitalizările la fel de mult ca tulpinile anterioare. Un raport de miercuri de la Imperial College din Londra a constatat că persoanele infectate cu Omicron aveau un risc cu 20-25% mai mic de a fi spitalizaţi decât cei infectaţi cu Delta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sunt încă nedumeriţi dacă Omicron este în mod inerent mai puţin virulent sau dacă vaccinurile şi infecţiile anterioare pur şi simplu împiedică mai mulţi oameni să se îmbolnăvească grav.

Virusul produce acum mai multe simptome benigne

Oamenii de știință se arată prudenți, dar încep să fie optimiști că varianta Omicron poate fi un semn că virusul își pierde puterea, în ciuda numărului mare de cazuri, relatează ediția de duminică a The Guardian.

„Sentimentul meu este că această variantă este primul pas într-un proces prin care virusul se adaptează la populația umană, pentru a produce mai multe simptome benigne”, spune dr. Julian Tang, profesor de științe respiratorii la Universitatea Leicester.

„Într-un fel, este în avantajul virusului dacă îi afectează pe oameni în așa fel încât să nu se îmbolnăvească prea mult – pentru că atunci se pot plimba și se pot întâlni în societate și răspândesc virusul și mai mult”, explică el.