Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a ar putea fi exceptați de la grevă. Avertizările premierului Nicolae Ciucă
- Antonia Hendrik
- 21 mai 2023, 22:19
Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, a făcut un apel către sindicatele din Educaţie în care cere să facă o excepție pentru elevii din anii terminali și să asigure încheierea situațiilor școlare pentru aceștia.
Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, mesaj pentru sindicatele din Educaţie: „Solicitarea noastră este aceea de a face o excepție pentru elevii din anii terminali, în special cei de clasa a XII-a care au examene de admitere, inclusiv la facultate. Astfel, încheierea mediilor pentru elevii din ani terminali, cel puțin, ar ajuta la a aduce elevii şi părinții mult mai mult de partea profesorilor.
Mereu am fost de acord cu revendicările profesorilor şi am fost alături de ei, dar nu putem fi solidari 100% când aspectele grevei nu au fost comunicate corespunzător elevilor, elevii sunt victime colaterale și tot ei trebuie să suporte consecințele întregii situații”, a declarat Miruna Croitoru pentru educatieprivata.
Cum răspunde liderul FSLI la această solicitare
Simion Hăncescu, liderul FSLI, a răspuns evaziv atunci când a fost întrebat dacă va fi încheiată situația elevilor: „Rămâne de văzut” a spus Hăncescu, după negocierile de la Guvern. Întrebat ce se întâmplă cu examenele elevilor din clasele terminale, Hăncescu a răspuns la fel de evaziv: „Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi”.
Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret: „Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membrii noștri de sindicat se vor pronunța. Dar cu certitudine vă spunem că, pe această ofertă, mâine va fi grevă generală! Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de nemulțumiri, iar durata lor va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri. Veți vedea răspunsul din partea colegilor din teritoriu”.
Nicolae Ciucă, după eșecul negocierilor de la Guvern
Nicolae Ciucă, după ce oferta sa a fost respinsă de sindicate, duminică după-amiază: „În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată. Guvernul face eforturi pentru a găsi soluțiile cele mai bune atât pentru ei, cât și pentru toți românii. Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcții și măsuri, care arată buna noastră credință și eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătățirea condițiilor salariale, și nu numai, din sistemul de învățământ românesc.
Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.
Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii 153 a salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați prevăzute în Anexa 8”, a mai subliniat premierul.
Premierul: Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare
Şi continuă: „Există un interes major pentru educație din partea Guvernului și al Coaliției. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi. Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuții. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu vad alta soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare.
Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.