Se cere demisia ministrului! „Nu oferă informaţii corecte Comisiei Europene”
- Andrei Ilinca
- 20 februarie 2020, 11:30
Organizaţiile precizează, totodată: „Comisia Europeană concluzionează, în baza 'asumării' de către domnul ministru Costel Alexe, că volumul tăierilor ilegale a crescut după 2015, prin urmare controlul este ineficient, numărul controalelor este prea mic, iar sancţiunile aplicate nu descurajează fenomenul tăierilor ilegale, deci nu sunt proporţionale cu amploarea fenomenului”.
Potrivit sursei citate, în analiza sa, Comisia Europeană "se arată agasată" de contradicţia între datele "oficiale" furnizate de statul român privind amploarea tăierilor ilegale. Astfel, Raportul Curţii de Conturi aminteşte de 80 milioane mc de lemn tăiat ilegal, în perioada 1991-2011, deci 4 milioane mc /an, în timp ce, în 2015, s-a vehiculat cifra de 8,6 milioane mc/an tăieri ilegale, tot ca rezultat al IFN Ciclul II, adică o medie 2008-2015.
Reprezentanţii forestierilor susţin că, deşi, ministrul Costel Alexe şi-a asumat un volum de tăieri ilegale de lemn de 20,6 milioane mc /an, în realitate IFN nu poate estima decât medii, în acest caz o medie a anilor 2008 - 2018.
„(...) poziţiile oficiale exprimate de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură - Marin Drăcea, instituţie responsabilă de realizarea Inventarului Forestier Naţional, şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice argumentează ştiinţific faptul că, cifra "volumului dispărut" vehiculată în spaţiul public este afectată de erori de eşantionaj, mai mari decât cele acceptate în tema de proiectare. Din această cauză nu a fost avizată şi nu există ca cifră oficială, rezultat al Inventarului Forestier Naţional. În plus, se arată în poziţia oficială a I.N.C.D.S - compararea acesteia cu cifra dată de INS, rezultată prin însumarea APV-urilor, este "neprofesionistă" (...) În Romania, IFN-ul a avut o comunicare foarte proastă, forţat pentru că a trebuit să supravieţuiască, fiind în pericol de a i se tăia finanţarea. Inventarul forestier oferă cifrele, dar nu trebuie să spună ce înseamnă aceste cifre. Rezultatele IFN trebuie să fie cercetate în cadrul unor departamente de cercetare, aşa cum este şi în Franţa, pentru a fundamenta corect politicile publice”, notează organizaţiile forestiere, potrivit Agerpres.
Fordaq şi Nostra Silva atrag atenţia asupra faptului că, în decembrie 2019, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a transmis Comisiei Europene "Raportul de contabilizare pentru domeniul pădurilor al gazelor cu efect de seră pentru prima perioadă de angajament (2021 - 2025)", elaborat de INCDS - Marin Drăcea, dar în care nu sunt incluse, pentru tăierile ilegale, cifrele "asumate" de ministrul Costel Alexe, ca rezultat al IFN, ci datele Institutului Naţional de Statistică, de 150.000 - 200.000 mc/an.