Editura Evenimentul si Capital

Se ascute lupta politică la Constanța. PMP trece de partea PNL în scandalul Bugetului

Autor: | | 0 Comentarii | 806 Vizualizari

Conducerile PNL și PMP Constanța se opun unui proiect de hotărâre inițiat de președintele Consiliului Județean Constanța (PSD), Horia Țuțuianu, pe care îl acuză că, prin propunerea de modificarea unei hotărâri CJC, încearcă să bage în buzunarul partidului toți banii publici alocați primăriilor constănțene. Cele două formațiuni politice anunță că nu vor vota proiectul.

Consilierii județeni urmează să se pronunțe, prin vot, asupra propunerii inițiate de președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, “privind încetarea aplicării prevederilor Hotărârii CJC nr. 168/17.08.2016 cu privire la constituirea comisiei de analiză a solicitărilor unităților administrativ – teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat”. Președintele organizației județene a PNL , deputatul Bogdan Huțucă, susține că, profitând de capcanele ascunse în Legea Bugetului pe 2019, “Țuțuianu a încercat să dea o lovitură primarilor constănțeni, vrând să păstreze toți banii alocați de Guvern pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru a-i folosi apoi, fără a da socoteală nimănui, doar cum vor dori mușchii dânsului.”

În procedura de aprobare a Bugetului, Guvernul a făcut derogare de la art.30, alin.4 din Legea responsabilității fiscal-bugetare, suspendând aceste prevederi pentru anul 2019. Iar unul dintre aceste principii, chiar primul de altfel, este principiul transparenței. Ca efect al acestei suspendări, Bugetul pe 2019 nu are, așa cum au avut bugetele anilor trecuți, Anexa din care se vede câți bani va primi de la Guvern fiecare comună, oraș și municipiu din România din sumele din impozitul pe venit sau TVA. Această măsură a fost luată de Guvern ca să ascundă dezastrul spre care se îndreaptă primăriile în 2019, explică deputatul liberal.

“În ton cu lipsa de transparență a Guvernului, Țuțuianu a vrut să aplice această metodă și la nivelul județului Constanța, încercând să desființeze Comisia de analiză a solicitărilor unităților administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat. Mai exact, Țuțuianu voia să decidă de unul singur, fără niciun alt criteriu sau argumente, ce primărie să primească bani, cât și când. Pornire de adevărat jupân pesedist, de care ar fi fost invidios chiar și Nicușor Constantinescu. În lipsa comisiei și fără Anexa din Buget, Țuțuianu ar fi putut dirija singur-singurel fiecare bănuț, subjugând primarii sub condiția alocării de fonduri”, precizează Bogdan Huțucă.

PMP Constanța se situează, public, de partea PNL. Președintele PMP, Claudiu Palaz, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, se explică: În cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța, consilierii PMP nu vor susține proiectul de hotărâre nr. 14 privind încetarea aplicării prevederilor Hotărârii CJC nr. 168/17.08.2016 cu privire la constituirea comisiei de analiză a solicitărilor unităților administrativ – teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat. Apreciem că hotărârea nr. 168/17.08.2016, este utilă și ea trebuie să rămână în vigoare pentru o repartizare obiectivă și transparentă a sumelor de bani către primăriile din județul Constanța. Am considerat că este necesar ca poziția noastră față de această hotărâre să fie făcută publică.”

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI