Românii - angajați, profesori sau elevi - urmează să aibă parte în curând de o minivacanță. Un weekend prelungit, spre finalul lunii ianuarie 2022. Este prima astfel de oportunitate din acest an. În această perioadă, angajații sunt obligați să ofere salariaților zile libere. Altfel, zilele cu pricina trebuie să fie compensate, potrivit legislației aflate în vigoare.
Prima minivacanță pentru români în 2022. Este vorba despre weekendul 22-23 ianuarie, care va fi unul prelungit, întrucât ziua de 24 ianuarie a fost stabilită prin lege, în anul 2016, drept nelucrătoare.
Pe 24 ianuarie, românii celebrează Mica Unire - Unirea Principatelor Române din anul 1859, când, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova s-a unit cu Țara Românească. Anual, cu această ocazie, au loc manifestații culturale sau militare, în diverse orașe ale țării.
Unirea Principatelor era un deziderat formulat încă din timpul Revoluției de la 1848 când, la Brașov, la 12/24 mai, se elabora programul-legământ: „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”, ce cuprindea obiectivul fundamental românesc: „Unirea Moldovei și Țării Românești într-un singur stat neatârnat românesc”.
Urmează o minivacanță pentru angajați, profesori și elevi
Astfel, pe 24 ianuarie, angajații vor primi liber de la angajatori, fie că este vorba despre cei de la buget sau privat. În cazul în care salariații nu au liber de la muncă, aceștia trebuie să primească compensații, adică să primească o zi liberă în următoarele 30 de zile. Dacă prevederile legislative nu sunt respectate, patronii riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Și cadrele didactice, precum și elevii se vor bucura de weekendul prelungit. Toate activitățile se vor relua pe data de 25 ianuarie.
Când vor avea românii zile libere în anul 2022
În anul curent, românii vor avea 15 zile libere, potrivit legislației în vigoare. Iată calendarul viitoarelor zile libere, potrivit Codului Muncii:
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima si a doua zi de Paști;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima și a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.