Intră în vigoare noua schemă de plafonare și compensare a prețurilor! Se întâmplă astăzi, 1 februarie. Noile reguli privind tariful la energie electrică și gaze naturale au fost implementate de statul român astfel încât populația să nu poarte singură povara crizei de proporții care se resimte direct în facturi. Astfel, românii vor plăti mai puțin la utilitățile amintite - cel puțin până în luna aprilie.
Intră în vigoare noua schemă de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Așa cum s-a anunțat și anterior, românii vor plăti mai puțin la facturile emise pentru utilitățile amintite.
Guvernul a introdus, săptămâna trecută, obligativitatea recalculării facturilor la energie emise greșit, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile.
Statul român a pus tunurile pe furnizorii de energie și gaze
Firmele furnizoare care nu vor respecta această măsură riscă amenzi care se ridică până la 200.000 de lei.
ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.
În cauză au luat măsuri și procurorii PICCJ. Amintim că aceștia vor cerceta eventuale abuzuri de pe piața energiei, în contextul în care prețurile la acest serviciu au fost majorate enorm de mult, iar o parte dintre furnizori nu aplică prevederile reglementate prin lege.
Mai mult decât atât, furnizorii de energie electrică ar putea să fie supraimpozitați astfel încât banii să fie redirecționați către românii care se află în prezent într-un punct extrem de vulnerabil. Măsura urmează, însă, să fie analizată de Consiliul Concurenței, care va stabili dacă este una favorabilă sau nu.
La ce nivel de consum se vor aplica plafonarea și compensarea prețurilor
Revenind, însă, plafonul de consum până la care populația va putea beneficia de ajutor de stat este de 500 KWh la energie electrică și 300 mc la gaze naturale.
Plafonul de preț scade până la 0,68 lei/KWh la energie electrică și la 0,22 lei/KWh la gaze naturale pentru cei care se încadrează în plafonul de consum.
Pentru IMM-uri, consumatorii mari, non-casnici (școli, spitale, biserici, industria alimentară etc) va fi plafonat prețul la energie electrică la 1 leu pe KW. În ceea ce privește gazele naturale, se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.
Valoarea compensației la gaze naturale crește la rândul ei astfel încât 40% din factura emisă de furnizor va fi suportată de statul român.