Se anunță război în toată regula: Amenințările Chinei „cresc în fiecare zi”. Taiwanul a cerut ajutor de la toți partenerii

China-Taiwan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Taiwanul acuză China de „tendințe expansioniste”. Cu fiecare zi ce trece, China reprezintă o tot mai mare amenințare pentru teritoriu. Președinta Tsai Ing-wen a lansat la adresa partenerilor săi democratici din regiune un apel la solidaritate și la sprijinirea țării în contextul conflictului cu Beijing.

Disputele pe linia Taiwan - China mocnesc de ani de zile, iar tensiunile au crescut, din nou, recent. Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, consideră că pericolul reprezentat de Beijing „crește în fiecare zi”. Șefa statului a avut încredere că SUA vor fi alături de Taiwan în cazul unui atac chinezesc. În același timp, Tsai a făcut apel la partenerii democratici din regiune să sprijine republica insulară. „Dacă regimurile autoritare manifestă tendințe expansioniste, țările democratice ar trebui să se unească pentru a le confrunta. Taiwanul se află în prima linie”, a spus ea.

Joe Biden vrea să apere Taiwanul

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a promis, mai clar decât predecesorii săi, că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei asupra teritoriului. Beijing a reacționat cu indignare și a acuzat SUA că se amestecă în afacerile interne.

După ce secretarul de stat american Antony Blinken a cerut recent ca Taiwanul să se implice mai mult în sistemul ONU, China a respins categoric implicarea oficială a Taiwanului în organizație. Taiwan nu are „niciun drept de a se alătura Națiunilor Unite”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, un purtător de cuvânt al biroului pentru afaceri cu Taiwan al Guvernului de la Beijing.

Taiwanul este „parte a Chinei”

„Organizația Națiunilor Unite este o organizație interguvernamentală formată din state suverane”, a declarat purtătorul de cuvânt Ma Xiaoguang. Cu toate acestea, Taiwanul este „parte a Chinei”.

Tensiunile dintre Beijing și Taipei au crescut pe durata a ani de zile. Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o provincie separatistă care ar trebui să fie reunită cu partea continentală - dacă este necesar, cu ajutorul forței militare. Pe de altă parte, Taiwanul a declarat în mai multe rânduri că țara este deja independentă, dar numai câteva state o recunosc.

SUA s-au angajat să sprijine capacitatea de apărare a Taiwanului - ceea ce până acum s-a întâmplat prin intermediul livrărilor de arme. Chestiunea asistenței militare în cazul unui atac a fost lăsată deliberat deschisă, deoarece Beijingul ar considera-o o încălcare a „doctrinei unei singure Chine”. Cu această „ambiguitate strategică” a SUA, autoritățile americane speră ca Beijingul să nu intuiască demersurile la care ar apela SUA în caz de război, potrivit Der Spiegel.