Se anunță prăpăd în marile orașe din România. Urmează o cădere bruscă a economiei?

Se anunță prăpăd în marile orașe din România. Urmează o cădere bruscă a economiei?

Mulți dintre proprietarii clădirilor de birouri riscă să rămână fără chiriași. Tot mai mulți angajați optează pentru lucrul de acasă sau pentru sistemul hibrid. Aflați în prag de disperare, proprietarii bucureșteni scad prețul chiriilor.

Proprietarii multor clădiri de birouri din marile orașe ale țării riscă să rămână fără chiriași. Deși populația începe să se imunizeze împotriva noului coronavirus, cu ajutorul vaccinului, iar mare parte a măsurilor restrictive aplicate pe fondul prevenirii răspândirii coronavirusului încep să fie înlăturate de către autorități, o parte dintre angajați vor continua să lucreze de acasă.

În cadrul mai multor companii, se poate apela și la sistemul hibrid de muncă. Unii angajați merg zi de zi la birou, însă aceștia sunt mai puțini. Alții preferă să lucreze de acasă. În acest context, multe dintre birouri au rămas nefolosite, iar proprietarii sunt nevoiți să găsească soluții, fiindcă riscă să rămână fără chiriași. O parte dintre aceștia apelează la prețuri de închiriere mai mici, alții schimbă locația imobilului.

Chiriile au scăzut cu 17%

Potrivit unei firme de consultanță în afaceri imobiliare, în Capitală, chiria, în cazul clădirilor de birouri, a scăzut cu până la 17%, iar factorul decisiv în acest sens este reprezentat de zona în care se află birourile.

Cristian Nicola, firmă de consultanţă în afaceri imobiliare: “Chiriaşii deja şi-au redus şi spaţiul închiriat, au încercat să renegocieze chiria cât s-a putut. Multe din companiile mari au început să subînchirieze o parte din spaţii. Dacă până acum întrebarea dezvoltatorului de clădiri de birouri era ce pot oferi în plus faţă de clădirea x pentru a-i prelua chiriaşii, acum întrebarea este ce ofer eu faţă de muncă de acasă, sau munca hibrid.”

De asemenea, unii specialiști recomandă transformarea spațiului dedicat birourilor în apartamente. În acest sens, Andrei Marinescu, expert imobiliar, explică: “Pot să existe clădiri mai mici la care modificarea într-un spaţiu rezidențial e mai uşor de făcut. Dar dacă discutăm de aceşti monştri, sau aceste clădiri mari, acolo lucrurile se complică. Costurile de reconversie ale unei astfel de clădiri într-un proiect rezidenţial ar fi destul de mari. Trebuie să se creeze coloane pentru toalete individuale, trebuie să se creeze compartimentări, să se reautorizeze întreaga clădire.”

Nu se va lucra doar de la birou

Potrivit unui nou studiu, 95% dintre companiile de business urmează să adopte măsura sistemului hibrid de lucru. Ciprian Dan, președintele Asociației de Servicii de Business, a transmis că “peste jumătate din companii au zis că vor lucra de acasă între 8 şi 12 zile pe lună, ceea ce acum 1 an şi jumătate ar fi fost o mare excepţie. În principiu, unii aveau o dată pe săptămână aceste politici, alţii nu aveau deloc”.

Reprezentanții Departamentelor de Resurse Umane susțin, la rândul lor, că sistemul hibrid ar fi soluția ideală pentru reîntoarcerea la birou a angajaților.

Magnoliu Stan, specialist HR: “Cred că nişte extreme - să lucrezi numai de acasă sau să vii sută la sută la birou probabil că nu va fi funcţional în următoarea perioadă, dar un sistem hibrid este cel mai realist.”

Și IT-iștii clujeni optează pentru lucrul de acasă

Clujenii, în special cei care lucrează în domeniul IT, preferă lucrul de acasă. În cadrul unei companii de acest fel, de exemplu, din aproximativ 100 de angajați, 90 lucrează de acasă, potrivit stiriprotv.

Roxana Turoș, specialist HR, firmă IT:“Am descoperit anumite beneficii: eficientizarea timpului personal, nu mai petrecem aşa mult timp în trafic şi poate ne-am şi obişnuit cu acest stil de lucru, unde te poţi concentra mai uşor când vine vorba despre sarcini individuale pe care trebui să le faci.”

Comisia Europeană își va închide jumătate dintre clădirile de birouri

Oficialii Comisiei Europeana au transmis că, până în anul 2030, intenționează să închidă jumătate dintre clădirile de birouri din Bruxelles. Demnitarii vor lucra și de acasă, potrivit ultimelor informații.

Spaţiul birourilor Comisiei Europene se va reduce de la 780.000 metri pătraţi la 580.000 metri pătraţi.

"Politica pe termen lung, până în 2030, privind clădirile'' are in vedere sa pună bazele unei Comisii ''mai verzi'', prin reducerea emisiilor și ''mai digitală'' prin păstrarea regimului de lucru de acasă ca practică standard după încheierea pandemiei de coronavirus, notează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News