Se amplifică disputa dintre Marea Britanie şi China

Se amplifică disputa dintre Marea Britanie şi China

Se amplifică disputa dintre Marea Britanie şi China

În cadrul noii sale strategii post-Brexit a "Marii Britanii globale", nu-l putem acuza pe Boris Johnson că nu privește cu ochi buni China. Între Londra și Beijing, confruntarea continuă să se amplifice. "Daily Telegraph" a dezvăluit, vineri, că Marea Britanie a expulzat trei spioni chinezi care se dădeau drept jurnaliști.

Potrivit cotidianului, care citează o sursă guvernamentală, acești indivizi au pretins că sunt "jurnaliști pentru diferite agenții de știri chineze", în timp ce lucrau pentru Ministerul chinez al Securității Statului. Ajunseseră pe pământul britanic în ultimul an. "Identitatea lor reală a fost descoperită de MI5 (serviciile de informații interne) și au fost trimişi înapoi în China". Acest episod de "război rece" vine într-un moment în care relațiile dintre cele două țări continuă să se tensioneze, mai ales în jurul represiunii chineze din Hong Kong și împotriva uigurilor din Xinjiang.

Ultimele încrucişări de arme au avut loc în legătură cu mass-media. Astfel, printr-o întorsătură îndrăzneață a cuvintelor, China a denunțat, vineri, "opresiunea politică" la care este supusă în Regatul Unit, a doua zi după retragerea licenței canalului său de televiziune CGTN din această țară. Autoritatea de reglementare britanică Ofcom a explicat că de fapt Partidul Comunist Chinez este cel care stabilește linia editorială a canalului, o ramură în limba engleză a televiziunii de stat CCTV. Rețeaua de televiziune chineză a denunțat "manipularea grupurilor de extremă dreapta și a forțelor anti-chineze". În Statele Unite, același canal este unul dintre cele șapte mass-media chineze desemnate ca aparținând statului chinez și, prin urmare, nu independente.

Ne puteți urmări și pe Google News

În felul său, China a ripostat atacând BBC. Ministerul de Externe a denunțat "informațiile false" difuzate de televiziunea britanică și "părtinirea ideologică" a acesteia într-un reportaj despre coronavirus din China. Purtătorul de cuvânt al acestuia a considerat că acronimul BBC nu ar trebui să însemne "Bad-mouthing Broadcasting Corporation" (societatea de radiodifuziune insultătoare)... Beijingul a cerut scuze grupului audiovizual britanic și a amenințat că "va lua măsuri suplimentare".

"BBC a fost îndrumat îndeaproape de agențiile de informații americane și britanice", afirmă un editorial al ziarului oficial "Global Times". "BBC a devenit un bastion al războiului opiniei publice occidentale împotriva Chinei. Subiectul a apărut pe Weibo, Twitter-ul Chinei, cu cereri de expulzare a jurnaliștilor de la BBC (blocat în China).

Motivul de supărare al Chinei îl reprezintă în special un reportaj al BBC care documentează acte de tortură și violență sexuală împotriva femeilor din minoritatea musulmană uigură din lagărele de detenție din Xinjiang. Londra și Washingtonul au declarat că ancheta BBC a dezvăluit "acte clar abominabile". Luna trecută, guvernul britanic denunțase deja "barbaria" Beijingului în Xinjiang și a luat măsuri pentru a interzice mărfurile legate de munca forțată a uigurilor.

La aceste dispute se adaugă criticile din partea Londrei cu privire la preluarea brutală a Hong Kong-ului de către Beijing. Provocând din nou furia chineză, Londra tocmai a acordat drepturi privilegiate anumitor cetățeni ai fostei sale colonii pentru a putea emigra pe teritoriul său și a solicita naturalizarea. De altfel, Boris Johnson a provocat Beijingul anul trecut prin excluderea gigantului chinez de telecomunicații Huawei din viitoarea rețea britanică 5G, invocând probleme de securitate internă.

Articol de Arnaud De La Grange

https://www.lefigaro.fr/international/la-grande-bretagne-durcit-son-bras-de-fer-avec-la-chine-20210205

Traducere: Rador