Scutul uman de pe turela căpitanului Francisc Tobă, viitor parlamentar FSN

Scutul uman de pe turela căpitanului Francisc Tobă, viitor parlamentar FSN

Pe 22 decembrie, ca particularitate pentru Sibiu, imediat după anunțul morții generalului Milea, armata a tras, a ucis și a rănit revoluționari și nu numai. Dosarul Sibiu, cu peste 700 de victime, morți, răniți și lipsiți de libertate, zace din 2010, când a fost clasat de fostul șef al secțiilor Parchetelor Militare, generalul Ion Vasilache.

Drept urmare, vinovații nu au fost pedepsiți potrivit legii pentru crime împotriva umanității, victimelor nu li s-a făcut dreptate, iar procurorii dinadins continuă să protejeze criminalii din decembrie 1989.

În episodul precedent am arătat cum militarii arestau oameni de pe stradă sub pretext că erau „teroriști”, care apoi au fost torturați în unitatea militară 01512 Sibiu condusă de Lt. Col. Dragomir Aurel, ce se autointitulase STĂPÂNUL SIBIULUI.

Răniți luați din spital

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a accentua și mai mult comportamentul criminal și represiv, din zilele fierbinți ale lui decembrie 1989, al Lt. Col. Dragomir Aurel, Comandantul Garnizoanei Sibiu și Comandantul Școlii de Ofițeri ,,Nicolae Bălcescu”, punctăm o atrocitate care a constat în preluarea forțată din spital a mai multor victime rănite prin împușcare, chiar de la reanimare postoperatorie. La această operațiune de preluare forțată a unor răniți prin împușcare și nu numai, a participat și Cpt. Tobă Francisc, care a avut același comportament inuman, criminal și represiv. Începând cu data de 22.12.1989, cei doi mai sus menționați, înarmați, fiind însoțiți de militari în termen înarmați, au ridicat din secțiile Spitalului Județean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistențelor cadrelor medicale, după cum urmează:

  •  Victima Chiran Silviu. A fost internat în data de 22.12.1989 cu diagnosticul de ,,plagă împușcată transfixiantă scrot paratesticulară dreaptă. Plagă împușcată fesieră stângă. Plagă transfixiantă în 1/3 superioară a coapsei stângi. S-a intervenit chirurgical”. În data de 23.12.1989, victima a fost preluată forțat de Lt. Col. Dragomir Aurel și abandonată în sala de sport a UM 01512 Sibiu. Tot în 23.12.1989, victima Chiran Silviu a decedat. Raportul de expertiză medico-legală a IML a subliniat faptul că victima ar fi putut supraviețui dacă nu ar fi fost abandonată în incinta UM 01512 Sibiu, fără asistență medicală, fără urmarea tratamentului, ceea ce a favorizat evoluția rapidă a procesului infecțios.
  •  Victima Sârbu Viorel. A fost rănit prin împușcare în după-amiaza zilei de 22.12.1989 și transportat la Spitalul Județean Sibiu cu diagnosticul: ,,plagă penetrantă prin împușcare în regiunea fesieră stângă; plagă penetrantă prin împușcare în 1/3 superioară a coapsei stângi; plagă penetrantă prin împușcare în regiunea lombară; plagă penetrantă prin împușcare în regiunea parietală a capului”. În seara zilei de 23.12.1989, Lt. Col. Dragomir Aurel, însoțit de militari înarmați, l-au ridicat forțat din spital și l-au abandonat într-o sală de sport a UM 01512 Sibiu, fiind bătut de elevii studenți ai unității. A fost reținut ilegal până în data de 26.12.1989, fără asistență medicală. l Victima Negrilă Ion. În data de 22.12.1989 a fost lovit cu patul armei și obiecte contondente de către militari din UM 01512 Sibiu și de civili. A fost internat cu diagnosticul de fractură picior stâng și ruperea cristalinului la ochiul drept. Din ordinului Lt. Col. Dragomir Aurel a fost luat din spital de elevi militari pe o targă, îmbrăcat doar în pijama și transportat la „bazinul” UM 01512 Sibiu.
  • Victimele Șonca Ioan, Moldovan Ioan, Popescu Ioan, Tănase Ion, cadre M.I., au fost internați la Spitalul Județean Sibiu în data de 22.12.1989. În data de 23.12.1989, Cpt. Tobă Francisc i-a scos cu forța din salonul spitalului, i-a dus într-o cameră plină cu haine ale unor persoane decedate și i-a obligat să se îmbrace cu hainele acestora. Cpt. Tobă Francisc le-a legat mâinile la spate, cu tifon pentru pansamente, apoi i-a urcat pe tanc în jurul turelei, transportându-i într-o sală de sport a UM 01512 Sibiu, fiind considerați ,,teroriști”. Aici au fost bătuți de militari cu paturile armelor din dotare. l Victimele Dajbog Ion și Sabău Ion. În după amiaza zilei de 22.12.1989 au fost internați la Spitalul județean Sibiu, ambii prezentând plăgi prin împușcare. Căpitanul Tobă Francisc i-a ridicat forțat din spital, i-a legat la mâini, și i-a pus pe tanc în jurul turelei. Au fost duși la sala de sport a UM 01512 Sibiu, unde au fost reținuți ilegal, fiind lipsiți de asistență medicală.

Nici femeile nu au scăpat

De același tratament și cu aceeași cruzime au avut parte și victimele femei (Benfert Analisa (62 ani, pensionară), Stanciu Valeria (39 ani, dactilografă), Staicu Doina (telefonistă, mamă a 3 copii), Gherghel Ana (38 ani, mamă a 2 copii minori), Puia Mariana (telefonistă), Oana Dana Lucica (22 ani, dactilografă), Sibișan Aurelia (dactilografă), Beju Maria (dactilografă), Verde Eugenia (angajat civil), Popa Marioneta (inspector la evidența populației), Todea Iuliana (ofițer la IMJ Sibiu), Bogdan Duică Agneta Cacoveanu (în luna dec. 1989 lucra la IMJ Sibiu), Jugănaru Gabriela, Drăgan Maria (inspector principal la Serviciul Pașapoarte Sibiu, 2 copii minori), Sălcudean Lucia (angajată MI), Cernea Angela, Velțan Rodica (dactilografă), Țambrea Liliana, Rusen Ana (angajat civil la IMJ Sibiu), Geafir Ștefana Adriana, Bădina Simona, Cârțan Gabriela, Sălcudeanu Lucia, Rad Simiorina Olimpia (ofițer la IMJ Sibiu), Delcea Ioana, Enache Adriana (muncitoare), Manea Paraschiva (telefonistă), Dragomir Paraschiva (telefonistă), Dobrotă Elena (telefonistă), Moraru Adriana (dactilografă), Negrilă Elena (subofițer la IMJ Sibiu), Brândușe Cornelia (ofițer la IMJ Sibiu), Nan Aurelia (dactilografă), Fleacă Felicia (dactilografă), Pădureanu Ana (femeie de serviciu la IMJ Sibiu), Sasu Dragotă Maria (femeie de serviciu), Faur Ileana (femeie de serviciu), Conțiu Ana (femeie de serviciu), Dicu Daniela Mariana, Luca Maria, Datoș Elisabeta (dactilografă), Macovei Victoria, Tătaru Elisabeta (dactilografă), Zorca Rodica, Mitea Aurelia (telefonistă), Lăzăriciu Rodica, Cârstea Viorica (subofițer IMJ Sibiu), Șteflea Otilia (telefonistă IMJ Sibiu), Dogaru Stela (subofițer IMJ Sibiu), Ticușan Stela, Badea Ana (dactilografă la IMJ Sibiu) și altele, care au relatat tratamentele inumane și degradante la care au fost supuse în perioada în care au fost catalogate drept ,,teroriste” și reținute de către Lt. Col. Dragomir Aurel și subordonații acestuia.

O seară deosebită

Victima Brezai Garofina declara: ,,...am fost condusă înt-un pavilion la etajul 1 sau 2, într-o încăpere în care se mai aflau 50 de femei, păzite de cadre militare MApN… Într-una din seri, Doamna Căpitan care ne păzea a ordonat ca toată lumea să se culce pe jos, spunând că acea seară va fi o seară deosebită și în același timp am văzut când a armat pistolul mitralieră pe care îl avea asupra sa, a deschis ușa și a cerut militarului ce se afla acolo să facă același lucru și a început să se plimbe printre noi repetând că va fi o seară deosebită și să fim cuminți”. Victima Crăciun Monica Maria declara:

„Am fost reținută la UM 01512 într-o sală în care mai erau 60-70 de femei. Eram supuse unui tratament inuman în sensul că pentru 70 de femei erau doar 6-7 saltele de dormit și chiar pe scaune stăteam câte două, aveam o singură cană de apă, iar la toaletă eram conduse de militari înarmați, care ne înghioldeau și ne amenințau, iar cele două femei ofițer, care ne păzeau, ne-au zis că nu se știe dacă vom fi anchetate sau vom fi supuse direct plutonului de execuție”.