Scutul rupe Alianta

Scutul rupe Alianta

Sistemul antiracheta dezavantajeaza tarile din sud-estul Europei.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, considera ca proiectul american de instalare a unui sistem antiracheta in Europa, doar in anumite tari ale Aliantei, prezinta riscul crearii unor diviziuni in sanul blocului militar.

„Nu poate exista in NATO o liga A si o liga B in materie de aparare antiracheta. Pentru mine, indivizibilitatea securitatii este linia de conduita”, a declarat Scheffer, intr-un interviu acordat ziarului „Financial Times”. Cotidianul britanic aminteste ca scutul american antiracheta ar acoperi aproape intreaga Europa, insa anumite tari din sud-estul continentului ar avea nevoie de un sistem suplimentar, datorita apropierii lor de Iran.

Secretarul general al NATO a sugerat ca sistemul american sa fie completat printr-un sistem de aparare european, care sa devina operational in 2010. „Cele doua sisteme ar putea fi conectate ulterior”, a precizat el. Pe de alta parte, el a respins criticile lansate de Rusia la adresa instalarii unui sistem antiracheta, aratand ca interceptoarele de racheta din Polonia „nu ar diminua capacitatea unui prim atac rus”.

Si presedintele Jacques Chirac a apreciat cu ocazia summitului european de la Bruxelles, de vineri, ca proiectul american risca sa creeze „noi falii de diviziune in Europa” sau o intoarcere la „o ordine mondiala depasita”. Ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, declarase la inceputul lunii ca planurile americane ar trebui sa devina parte a unui cadru european mai larg, care ar duce si la calmarea ingrijorarilor exprimate de Rusia. „Cred ca dezvoltarea unui asemenea sistem ar trebui integrata in Alianta”, a spus Jung.

Rusia a criticat in repetate randuri planul de instalare a scutului antiracheta, in pofida asigurarilor Washingtonului ca acesta nu este indreptat contra Moscovei, ci in fata „amenintarilor din Orientul Mijlociu”.

Tinta pentru rachetele rusesti

Proiectul american nu este vazut cu ochi buni nici de locuitorii cehi si polonezi din zonele unde ar putea fi amplasate instalatiile antiracheta. Acestia se tem ca vor deveni primele tinte in cazul unui conflict militar. Sondajele de opinie arata ca doua treimi din cehi se opun gazduirii elementelor sistemului antiracheta.

„Chiar este nevoie de aceasta instalatie? Istoria se repeta, vom deveni din nou tinte”, declara batranul Jiri Vrba, din orasul ceh Jince, la 60 km vest de Praga, unde se preconizeaza instalarea unei baze radar americane.

In orasul polonez Slupsk, aproape de tarmul Marii Baltice, localnicii au o abordare ceva mai pragmatica. „Oricum, scutul american va fi amplasat indiferent de opiniile noastre. Asa ca, daca oricum va fi facut, vreau sa fie montat in regiunea noastra”, a declarat primarul orasului, Maciej Kobylinski.

Ne puteți urmări și pe Google News