Scumpiri la alcool si energie

Scumpiri la alcool si energie

Impozitele aplicate de stat pentru a descuraja consumul de bunuri considerate nocive sau poluante, cum ar fi alcoolul, tigarile, respectiv combustibilii vor continua sa se majoreze si in 2007 pentru a ajunge la nivelul minim impus de Uniunea Europeana.

In domeniul tutunului, n-ar trebui sa avem parte de scumpiri in prima jumatate a anului. In schimb, de la 1 iulie, acciza minima va creste de la 34,5 euro pe mia de tigarete la 41,5 euro. Ceea ce se va traduce printr-o majorare a pretului unui pachet cu circa 0,5 lei.

 Accizele la bauturile alcoolice vor ramane neschimbate. In schimb, vor fi inclusi in categoria platitorilor si taranii care produc tuica la alambic. Acestia vor trebui sa plateasca o acciza de 475 de euro pentru fiecare suta de litri de alcool pur.

Scumpiri la energie Cele mai afectate de accizele "europene" vor fi persoanele care se incalzesc cu pacura. Pentru acest produs se va plati, din 2007, o acciza majorata de 13 euro pe mia de kilograme, fata de 9,5 euro in trecut. Pana in 2008, acciza va urca la 15 euro.

Si consumul de gaze va fi taxat ca poluant. A fost introdusa o acciza de 0,17 euro pe gigajoule, adica 6,39 euro pe mia de metri cubi. Teoretic, introducerea accizei nu ar trebui sa determine scumpiri, dat fiind ca statul a renuntat la impozitul pe productia de gaze naturale, de 7,4 euro pe mia de metri cubi. Acciza pentru curentul electric consumat de populatie a crescut de la 0,39 euro pe megawatt la 0,52 euro.

In schimb, accizele la benzina fara plumb ar trebui sa ramana neschimbate pana in 2010. In cazul motorinei, scumpirile determinate de majorarea accizelor ar trebui sa aiba loc dupa 2008. In prezent, la un litru de motorina se platesc accize de circa 0,9 lei.

Exista si accize care intra la apa Noul Cod Fiscal include si reduceri ale accizelor. Astfel, productia de biocarburanti va fi scutita de acest impozit. De asemenea, noul Cod Fiscal include si un calendar de reducere a anumitor accize.

Vreme de 17 ani au fost pastrate impozitele pe "lux" in acceptiunea comunista. Pe langa produse precum blanurile si parfumurile, care sunt taxate suplimentar si in alte state, in Romania intrau in aceasta categorie si cristalurile, electronicele si cafeaua.

Potrivit Codului Fiscal, pana in 2010 ar trebui sa scapam de acciza la articole din cristal sau de cea la aur (25% in 2007). Iar cea la cafea va disparea din 2011. In 2007 insa, se va plati o acciza cu 10% mai mica.

Adica 0,9 euro pe kilogramul de cafea prajita. De asemenea, in 2007 nu mai exista accize pe produse electronice precum aparatele foto digitate, DVD-urile sau aparatele de aer conditionat, taxate in trecut de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News