Viitorul an aduce scumpiri majore pentru români. De la 1 ianuarie, facturile la energie electrică vor înregistra majorări cumplite. Prețurile celui mai mare furnizor de energie electrică se vor resimți înfiorător în buzunarele românilor. Principalul motiv pentru care are loc acest demers ar avea legătură cu majorarea costurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii achiziționează curent pentru clienți.
De la începutul acestui an, clienții serviciilor de furnizare a energiei electrice se împart în două categorii - cei care au optat pentru o nouă ofertă de pe piața concurențială și cei care au refuzat să semneze un nou contract de furnizare. Românii care și-au schimbat furnizorul achită un preț concurențial la facturile de energie electrică. Cei care au rămas racordați la vechiul furnizor însă, mulți dintre aceștia beneficiind de serviciile oferite de Electrica, plătesc prețul universal de serviciu.
Prețurile la energie electrică se majorează cu 80%
Prețul de serviciu universal suferă, anual, două modificări. Ultima schimbare a prețului a avut loc pe data de 1 iulie 2021. Prin urmare, următoarea este stabilită pentru debutul anului 2022. În contextul creșterii prețului energiei electrice de pe piața românească pentru care furnizorii achită bani mai mulți, majorarea va fi pe măsură.
Astfel, Electrica, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, va majora costurile la serviciul amintit cu 80%, începând cu data de 1 ianurie 2022. Prețul final din factura la această utilitate va fi de 1 leu și 5 bani/kWh, potrivit realitatea.net.
Furnizorii de utilități nu știu cum va avea loc compensarea
În altă ordine de idei, până pe data de 1 aprilie va rămâne în vigoare Mecanismul de plafonare și compensare la facturi. Astfel, până la termenul precizat, diferențele dintre prețuri nu ar trebui să fie achitate efectiv de clienți. Există, însă, o problemă - furnizorii de utilități nu știu cum să calculeze noile facturi, compensate, deoarece nu au apărut momentan normele la lege.
„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea. Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme”, a explicat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
Zoltan Nagy-Bege a estimat că noile norme de aplicare vor fi elaborate până săptămâna viitoare. Este prea târziu, însă, pentru furnizori ca să mai emită facturile pentru consumul de electricitate care ar trebui plătite în noiembrie, după noua formula. Drept urmare, aceștia vor transmite o factură mai mare, cu consumul pe două luni, în decembrie.