Scumpirea carburanților. Cât vom plăti de la 1 iulie

Scumpirea carburanților. Cât vom plăti de la 1 iulieSursa foto: Arhiva EVZ

Acciza la carburanți va crește, începând de luni, 1 iulie 2024. Măsura va duce la o majorare a prețurilor la benzină și motorină. Noile tarife vor intra în vigoare în noaptea de duminică spre luni, de la ora 00.00. Această creștere a accizei va avea un impact imediat asupra prețurilor la pompă și se va reflecta în scumpiri în lanț, inclusiv în prețurile produselor din magazine.

Modificările de acciză se văd imediat la pompă

Prețul benzinei va crește cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 39 de bani pe litru. Măsura de a crește acciza la carburanți, de la 1 iulie a fost stabilită de Guvern, anul trecut, iar companiile petroliere o vor lua în calcul imediat, ajustând proporțional prețurile la pompă, transmite Hotnews.

„Politica noastră de prețuri a fost întotdeauna să reflectăm cotațiile, accizele și costurile operaționale. Modificările de acciză se vor vedea imediat în prețurile la pompă”, a declarat Radu Căprău, director de rafinare și marketing la OMV Petrom, răspunzând la întrebarea dacă firma va implementa creșterea accizei într-o singură tranșă sau treptat.

Acciza mărită va compensa o parte din deficitul bugetar

Sursa foto: arhiva EVZ

Prețul benzinei standard era vineri de 7,06 lei, astfel că la un rezervor de 50 litri un plin costa 353 lei. Dacă am adăuga majorarea prețului cu noua acciză, plinul ar ajunge la 374,5 lei. Atenție, creșterea este calculată în funcție de prețul de vineri.

În cazul motorinei standard, la un preț de 7,19 lei/litru, plinul ajungea la 359,5 lei vineri la prânz. După creșterea accizei, plinul ar ajunge la 379 lei.

Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2024, prețul a crescut cu 29 bani pe litru la benzină și cu 26 bani pe litru la motorină.

Precedenta majorare de preț a avut 21 iunie, când compania petrolieră monitorizată de EVZa urcat cu cinci bani pe litru prețul motorinei şi al benzinei. Până la aceste patru scumpiri, au fost operate 15 ieftiniri consecutive, inclusiv cea promoțională de acum două week-enduri.

Economiştii spun că Guvernul consideră că majorând acciza la carburanți va putea să strângă mai mulți bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB în doar primele patru luni din 2024, ținta Guvernului pe tot anul fiind de 5%.