Scrutin local cu miză politică majoră, în Republica Moldova

Scrutin local cu miză politică majoră, în Republica Moldova

Primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova s-a desfășurat, ieri, într-un context politic și economic dificil, după demisia premierului cu doar două zile înainte de vot și după criza bancară cu care se confruntă țara

Circa 2,8 milioane de moldoveni au fost așteptați la urne, ieri, pentru a-și alege primarii (898) și consilierii locali (12.578).

Până la ora 18.00, s-au prezentat la vot peste 40% din alegători.

Est contra Vest

Chiar dacă alegerile sunt locale, miza este extrem de importantă, din punct de vedere geostrategic, după cum au observat analiștii în ultimele zile. În special în capitală, este foarte important dacă vor câștiga socialiștii, prin candidata Zinaida Greceanîi, fost premier în perioada guvernării comunistului Vladimir Voronin, sau liberalii, prin Dorin Chirtoacă, actualul primar al orașului. Cei doi erau favoriți în ultimele sondaje de opinie și ar putea intra în turul doi, în 24 iunie.

Chirtoacă este cunoscut ca un politician pro-european, în timp ce contracandidata sa ar vrea ca Moldova să adere la Uniunea Eurasiatică iniţiată de Rusia. La Bălți, a candidat, cu mari șanse de câștig, un politician susținut de Moscova, Renato Usatîi; iar în Orhei un om de afaceri, Ilan Shor, apropiat al cercurilor politice din Rusia, cercetat în cazul furtului de un miliard de dolari din trei bănci.

Viitoarea coaliție

De rezultatele alegerilor ar putea depinde şi viitoarea coaliție de guvernământ, după ce premierul Chiril Gaburici și-a prezentat vineri demisia, în urma scandalului diplomei falsificate. Odată cu el a căzut întregul guvern, așa că urmează negocieri pentru formarea unei noi coaliții.

Săptămâna viitoare, urma să vină la Chișinău o delegație FMI și având în vedere că Moldova este în pragul colapsului financiar, sprijinul Fondului este important.

Votul de la Chișinău poate indica dacă moldovenii vor să se apropie de Vest sau de Rusia. Jumătate dintre alegători declară că nu mai au încredere în politicieni, așadar este greu de estimat dacă pro-europenii mai au șanse de câștig.

Nereguli la vot

Scrutinul a fost monitorizat de 2.500 de observatori interni și externi. Asociația Promo-LEX a înregistrat mai multe încălcări ale legii: comercializarea băuturilor alcoolice la mai puțin de 50 de metri de secția de vot, transportarea alegătorilor în mod organizat, nesigilarea urnelor de vot, etc. La secția din orașul Ștefan Vodă au fost înregistrate 59 de solicitări pentru urna mobilă, care a fost transportată de o singură persoană. De asemenea, au fost înregistrate cazuri de limitare a dreptului la vot sau când membrii secțiilor se implică în procesul de votare. Într-un sector al orașului Orhei, oamenii au votat într-un bar, deoarece autoritățile nu au găsit altă încăpere, potrivit evzmd.md. Un incident a avut loc la secția din raionul Criuleni. Un candidat a observat că alegătorii sunt filmați dintr-o mașină, de ruda altui candidat, iar scandalul s-a încheiat cu o bătaie pe cinste.