Evenimentul Zilei > Actualitate > Scrisorile-capcană din Spania ar fi fost trimise de ruși. „Pare a fi un foc de avertisment”
Scrisorile-capcană din Spania ar fi fost trimise de ruși. „Pare a fi un foc de avertisment”

Scrisorile-capcană din Spania ar fi fost trimise de ruși. „Pare a fi un foc de avertisment”

Scrisorile-capcană trimise către oficialii din Spania ar fi fost trimise de rușii din cadrul GRU (serviciul de informații externe). Liderii din Europa consideră că este vorba despre o amenințare a lui Vladimir Putin.

Șase scrisori-capcană au fost trimise între noiembrie și decembrie 2022 la reședința oficială a premierului Pedro Sánchez, la ambasadele americană și ucraineană, la Ministerul Apărării, la Instalaza, un producător de arme din Zaragoza și la baza aeriană Torrejón de Ardoz, în afara Madridului.

Acum, oficialii europeni și americani au ajuns la concluzia că au fost trimise de agenții ruși din cadrul GRU (serviciul de informații externe) și că au fost ca o amenințare din partea lui Vladimir Putin pentru țările care ajută Ucraina.

În ultimele săptămâni, anchetatorii s-au concentrat asupra Mișcării Imperiale Ruse, un grup radical care are membri și asociați în toată Europa și centre de antrenament în stil militar la Sankt Petersburg. Ei cred că este vorba de o organizație teroristă globală și că au fost implicați mai mulți ruși. Aceștia ar fi colaborat cu organizațiile spaniole de extremă dreaptă.

Cu toate astea, oficialii americani au declarat că Vladimir Putin ar putea intra în conflict cu alte țări doar dacă Rusia va avea și mai multe pierderi în războiul din Ucraina. „Pare a fi un foc de avertisment”, a arătat Nathan Sales, coordonator al departamentului de stat pentru combaterea terorismului în administrația Trump. „Rusia dă un semnal că este pregătită să folosească interpuși teroriști” pentru a ataca pe cei ce susțin Ucraina.

Rușii vor destabilizarea Europei

Oficialii americani mai consideră că Unitatea 29155 din cadrul GRU are în plan să destabilizeze Europa prin tentative de lovituri de stat și asasinate. Aceștia au mai declarat că rușii care au trimis scrisorile în Spania fac parte din Centrul de pregătire a specialiștilor cu destinație specială 161, al cărui sediu din estul Moscovei găzduiește unitatea 29155.

„Majoritatea acestor tipuri de organizații sunt, bineînțeles, legate de serviciile secrete rusești, fie GRU, fie de FSB. Adesea sunt doar grupuri de fațadă pentru activitățile de informații”, a spus Fiona Hill, director principal pentru Europa și Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe din cadrul administrației Trump.

Potrivit Centrului pentru Securitate și Cooperare Internațională de la Universitatea Stanford, Mișcarea Imperială Rusă este „suprematistă albă, monarhistă, ultranaționalistă, pro-ortodoxă rusă și antisemită”, potrivit Nytimes.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: