Unul dintre candidaţii permanenţi la un Nobel pentru literatură, belgianul Hugo Claus, a murit prin eutanasiere miercuri, la Anvers.
Bolnav de Alzheimer de câţiva ani, scriitorul în vârstă de 78 de ani solicitase să fie eutanasiat, având de partea sa legislaţia belgiană, care permite această practică. „Îl cunosc suficient de bine încât să ştiu că şi-a dorit să moară cu demnitate“, a declarat ministrul flamand al culturii, Bert Anciaux, pentru AFP, subliniind că, „pentru mine, a fost cel mai mare poet al tuturor timpurilor“.
Născut la Bruges, pe 5 aprilie 1929, Hugo Claus este considerat cel mai important scriitor belgian de expresie flamandă. Este autorul a peste 25 de volume de versuri, a peste 40 de piese de teatru şi 30 de cărţi de proză. Romanul său de succes este „Le Chagrin des Belges“ (1983) - „Mâhnirea Belgiei“, o istorie despre colaboraţionismul flamanzilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
A trăit câţiva ani la Paris, unde a intrat în cercul suprarealiştilor lui Antonin Artaud, şi s-a înscris în mişcarea artistică „Cobra“, ca pictor din avangarda expresionistă. Scrierile sale au veleităţi politice, anul trecut Hugo Claus numărându-se printre cele 400 de personalităţi belgiene care au semnat o petiţie împotriva „discursului separatist“ flamand şi francez.