Scriitorul cu origni ROMÂNEŞTI, Elie WIESEL, laureat al premiului NOBEL pentru pace s-a STINS DIN VIAŢĂ la 87 de ani

Scriitorul cu origni ROMÂNEŞTI, Elie WIESEL, laureat al premiului NOBEL pentru pace s-a STINS DIN VIAŢĂ la 87 de ani

Tragedie pentru admiratorii de pretutindeni ai lui Elie Wiesel. Scriitorul cu origini româneşti, laureat al premiului Nobel pentru pace şi supravieţuitor al Holocaustului, s-a stins sâmbătă din viaţă la vârsta de 87 de ani în locuinţa sa din New York.

Eliezer Wiesel a fost un scriitor născut în 1928 într-o familie de evrei din România, la Sighetu Marmaţiei.Şi-a dedicat primii ani ai vieţii studiilor religioase, în ciuda îndemnului tatălui său către limbile străine.

În 1944, marele scriitor Elie Wiesel este deportat alături de ceilalţi membri ai comunităţii de evrei din oraşul natal în lagărele de concentrare din Polonia, trecând de-a lungul timpului prin trei centre de exterminare: Buna, Gleiwitz şi Buchenwald.

Odată cu încheierea războiului şi-a petrecut câţiva ani într-un orfelinat francez, urmând ca în 1948 să îşi reia studiile. A ales psihologia, literatura şi filosofia la Sorbona, Paris, unde a lucrat în acelaşi timp ca dirijor de cor şi profesor de limba ebraică, publicând totodată în jurnalele franţuzeşti  L'Arche și Israeli Yediot Ahronot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima sa lucrare, însumând 900 de pagini, “And the world Remained Silent” este o carte de memorii scrisă în idiş şi tradusă mai târziu în limba franceză sub titlul de “La Nuit”.

S-a stabilit în SUA după anul 1963 unde a predat ştiinţe umaniste la Universitatea din Boston, publicând aici numeroase lucrări pe teme politice şi religioase dar şi despre Holocaust.

Preşedintele Jimmy Carter l-a numit ]n 1978 preşedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA, fiind apoi medaliat pentru realizările sale de către Ronald Reagan.

Elie Wiesel a primit premiul Nobel pentru pace în anul 1986. Printre lucrări fără reproş pe teme dintre cele mai diverse, premii şi recunoaştere la nivel interaţional, cunoscutul scriitor nu şi-a uitat originile. Acesta a vizitat România de două ori, în 1964 şi 2002, unde a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Național 'Steaua României', în grad de Mare Ofițer.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România îi poartă numele geniului din lagărele naziste despre care chiar şi preşedintele Statelor Unite ale Americii susţine că a fost conştiinţa lumii şi un memorial viu care a obligat umanitatea să acţioneze în faţa suferinţei.

"A vorbit nu doar impotriva antisemitismului, ci impotriva urii, bigotismului si intolerantei in toate formele lor", a spus Obama.

"Ne-a implorat pe fiecare dintre noi, ca natiuni si fiinte umane, sa facem acelasi lucru, sa ne vedem pe noi insine in celalalt si sa facem reala promisiunea 'de a nu se mai intampla niciodata'", a declarat liderul de la Casa Alba.

Nici preşedintele Klaus Iohannis nu a rămas nemişcat îm faţa cumplitei veşti.

''Am primit cu profundă tristeţe vestea morţii lui Elie Wiesel, supravieţuitor al ororilor Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalităţile cele mai influente care şi-a folosit din plin această forţă pentru a propovădui virtuţile toleranţei şi ale libertăţii, Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi. România, ţara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecţie de viaţă pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspiraţie morală'', arată Iohannis.

Şi premierul israelian, Benjamin Netanyau îşi exprimă regrete profunde la gândul trecerii în nefiinţă a celui care a fost Elie Wiesel.

"De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, in cursul carora ne-am pierdut sase milioane de frati si surori, Elie Wiesel a fost o raza de lumina si un exemplu de umanitate care credea in bunatatea omului", a mentionat premierul israelian in legatura cu cel care a strabatut intreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.