Scriitoarea Corina Ozon: "Noi românii am crescut într-o cultură a tăcerii". De ce au succes rețelele sociale

Fostă jurnalistă și actualmente om de comunicare, scriitoarea Corina Ozon este captivată de felul în care românii au redescoperit libertatea expresiei după Revoluție. Ea are și o explicație pentru apetitul nostru fantastic pentru rețelele sociale: o voce pentru lucrurile cenzurate din noi.

Bănățeancă de fel, Corina Ozon a avut parte de o copilărie la granița cu literatura, un semn pentru ceea ce avea să urmeze.

"Scriu de când mă știu"

Scrie de când se știe: "Știam să scriu și să citesc dinainte să merg la școală". Mama sa lucra ca muncitoare la fabrica de pălării din Timișoara, făcea băști pentru armata din Irak. Tata a fost inginer în cadrul armatei. "Copilăria mi-am petrecut-o într-un bloc cu 6 scări. Eram un mic sătuc, era un defazaj între familii, mulți veniseră de la țară", rememorează scriitoarea. "Mi-au plăcut româna și franceza datorită profesorilor, ei joacă un rol primordial".

Are convingerea că literatura îți dă o amprentă genetică. Tatăl ei a avut un vis, să scrie o carte. Nu a reușit, dar Corina a dat viață visului lui.

"Noi avem o curiozitate, care a fost înăbușită de cenzura comunistă"

Deși în pandemie nu a putut face lansări, a păstrat permanent contactul cu cititorii ei. "Sunt un om care comunică cu oamenii", se definește ea. Mai mult, a recurs la soluții creative de a-și promova cărțile. Adepta soluțiilor digitale, Corina Ozon vede în explozia rețelelor sociale "o acoperire a unor goluri din viață. Sunt mulți oameni cu probleme de comunicare reală ", iar din punctul ei de vedere "Facebook te invită la o dezvăluire continuă".

"Noi românii am crescut într-o cultură a tăcerii. Avem o curiozitate, care a fost înăbușită de cenzura comunistă. Copiii noștri sunt cu personalitate de mici, nu știu ce e aia cenzură", explică ea.

"Nu poți să compari ce e acum cu ce scria Sorescu"

În prezent, statutul scriitorului s-a schimbat radical și este obligatoriu în pas cu tehnologia, cu industrializarea, observă Corina Ozon. "Nu poți să compari ce e acum cu ce scria Sorescu", spune ea, amintind că înainte de Revoluție scriitorii erau privilegiați de regimul comunist: singurul lor job era literatura și aveau case de creație cu acces permanent, iar tirajele atingeau sute de mii de exemplare. Însă nu se lamentează, ci încearcă să valorizeze ce îi pune la dispoziție era digitală. Este una dintre explicațiile succesului cărților sale, reeditate și cu un public fidel. "Am testat terenul din mers, am putut verifica dacă drumul era onest".

Este mama unei adolescente care îi calcă pe urme, însă în ton cu vremurile. Fiica sa spune povești și creează filmulețe pe propriul canal de Youtube, unde are o comunitate foarte mare. "Nu am avut nicio contribuție, i-am acordat libertatea și merge pe calea asta", povestește Corina.

Sursa foto: Facebook