Evenimentul Zilei > International > Scoția. Sprijin record pentru independența de Marea Britanie
Scoția. Sprijin record pentru independența de Marea Britanie

Scoția. Sprijin record pentru independența de Marea Britanie

În cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

Totodată, Tusk a declarat că se simte „foarte scoţian” după Brexit şi a menționat faptul că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE.

Vânt separatist și în insulele Shetland

Pe de altă parte, situate mai aproape de Norvegia decât de Scoția, insulele Shetland, un arhipelag format din aproape o sută de insule, dintre care doar cincisprezece locuite, încep să se mişte pentru a-și obţine independența.

Consiliul insular a fost de acord să înceapă explorarea opțiunilor pentru a obţine „autodeterminarea politică și financiară” după ce majoritatea consilierilor săi, într-un vot de 18 la 2 cu doi absenți, au aprobat o moțiune pe această temă iniţiată de trei consilieri asociați cu mișcarea pentru autonomie Wir Shetland („Shetlandul nostru” în dialectul local, el Norn).

Acești reprezentanți cer o investigație pentru a determina dacă o autonomie mai mare ar fi în beneficiul insulelor, mai ales având în vedere incertitudinea care pluteşte deasupra Marii Britanii după ieşirea finală din UE, pe 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziție Brexit și din cauza nemulțumirii lor provocate de deciziile centralizate luate de Edinburgh și a reducerii fondurilor acordate insulelor de către guvernul Partidului Naționalist Scoțian.

 

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.