Şcoli şubrede. Primarul Sectorului 5 ştia de problemele de la şcoala unde s-a PRABUŞIT tavanul
- Antoaneta Etves
- 31 mai 2017, 11:35
Primarul sectorului 5 al Capitalei, Daniel Florea, a declarat marți, la finalul ședinței Consiliului Local, că Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat că în cazul plafonului prăbușit la Școala 141 este vorba despre un accident tehnic ce nu putea fi prevăzut sau preîntâmpinat.
"ISC a spus că este un accident tehnic care nu putea fi prevăzut sau preîntâmpinat. Am procedat la punerea în siguranță, acel tavan a fost dărâmat, a fost strâns tot, am dispus astăzi să se dărâme și celelalte tavane care erau făcute cu aceeași modalitate tehnică", a afirmat edilul.
El a susținut că unitatea de învățământ va fi refăcută. "Cred că Școala 141, pentru care am demarat deja procedurile de urgență, va fi refăcută. Le-am promis că vor relua școala în condiții foarte bune, sper în ambele corpuri de clădire, depinde ce rezultă din expertiza în al doilea corp, dar oricum în cel principal cu siguranță vor începe școala și nu va trebui să se mai ducă la Școala 127. (...) Am pus la dispoziția copiilor un autocar, i-a dus, i-a adus", a susținut Florea.
Potrivit primarului, tavanul căzut nu a fost reparat în 2004, când s-au făcut lucrări de acest tip la Școala 141.
Întrebat în legătură cu o informație care a circulat în spațiul public, conform căreia, în ziua premergătoare accidentului, ar fi fost la Școala 141, Daniel Florea a spus: "Nu e adevărat. A fost o delegație trimisă de mine, formată din arhitectul șef, din city manager, directorul general de la administrația locală și din doamna inspector școlar, dar eu nu am fost. Au urcat peste tot împreună cu directoarea. Încă o dată vă spun: tavanul ăla arăta impecabil".
De asemenea, edilul a respins informațiile conform cărora fondurile de reparații ar fi fost aprobate abia în seara accidentului. "Banii existau, aveam bani prevăzuți în buget, ce am prevăzut am prevăzut suplimentar, pentru că nu puteam să stăm până ni se aprobă de la Ministerul Dezvoltării sumele necesare. Dacă ni le dau le primim cu drag, dacă nu, facem reparație din banii noștri, dar bani pentru reparații la școală existau. (...) S-au semnalat probleme, ăsta e și motivul pentru care eu am emis certificat de urbanism pe 2 martie anul acesta, ca să putem să începem reparațiile imediat după ce se termină școala, deci eu am certificat de urbanism pentru autorizație de construire în vederea reparării capitale la școala asta din 2 martie", a explicat edilul.
El a subliniat ca problemele semnalate Primăriei referitor la Școala 141 nu au făcut referire la tavan, ci la alte aspecte, printre care fațada clădirii.
"S-au făcut în 2004 ultimele lucrări de reabilitare. (...) Tavanul niciodată nu a dat niciun semn, el nu a fost inclus în reabilitare și nici în expertiza tehnică realizată la acel moment, (...) în niciun studiu de fezabilitate și în nicio evaluare care s-a făcut până acum nu a apărut vreo problemă la tavan", a spus edilul.
Consilierii locali ai sectorului 5 au alocat, pe 25 mai, 3,9 milioane lei pentru amenajarea și consolidarea Școlii gimnaziale nr. 141 "Ion I. C. Brătianu", al cărei plafon s-a prăbușit în dimineața acelei zile.