Școli închise, examene amânate, copii salvați cu șenilatele

Școli închise, examene amânate, copii salvați cu șenilatele

Școlile din București și din mai multe județe rămân închise, unele chiar până luni, iar susținerea probelor de evaluare a competențelor lingvistice și/sau digitale a fost amânată și ea. Apelurile la Ambulanță curg, peste 120 de trenuri au fost anulate doar din București, iar în satele izolate la pacienți ajung doar pompierii cu mașinile pe șenile

În probabil ultima zvâcnire a ienii, zăpada și viscolul au blocat mai multe drumuri naționale și județene din sudul și sud-estul României. Din cauza vremii urâte, însă, apelurile la ambulanță au crescut simțitor. Spre exemplu, doar la București, Serviciul de ambulanță a avut în 24 de ore aproape 1.700 de apeluri. „Numărul de apeluri e mult mai mare decât capacitatea de intervenţie, trebuie făcută o bună prioritizare, urgenţele de cod roşu au prioritate”, a arătat șeful SABIF, dr. Alis Grasu.

În atribuțiile Ambulanței intră și preluarea oamenilor străzii și transportarea lor până la adăposturi, numai că unii dintre ei nu vor să plece de pe stradă chiar cu riscul de a îngheța, povestea managerul Ambulanței.

Minivacanță neprevăzută

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot din cauza vremii rele, elevii bucureșteni s-au trezit cu o minivacanță suplimentară. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a prelungit, ieri, închiderea școlilor, liceelor și grădinițelor de stat, până luni, 5 martie. „În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ private, acestea îşi vor putea anunţa propriile decizii către părinţi”, a precizat primarul general.

Gabriela Firea a spus și că în situaţiile deosebite, în care familiile nu au la cine să apeleze ca să aibă grijă de copiii lor, pot să solicite ajutor la linia verde 0800.800.868, varianta luată în calcul fiind ca un asistent social să supravegheze mai mulţi copii de pe aceeaşi scară de bloc în timp ce părinții sunt la muncă.

„Să nu mai punem problema că nu avem ce să facem cu copiii, pentru că sunt şcolile închise. Doamne fereşte, dacă un copil este bolnav, ce facem? Ne supărăm pe autorităţi, pentru că trebuie să îl ţinem câteva zile acasă, pentru a se face bine? Înţeleg dificultatea prin care trec familiile care nu au cum să se descurce în această perioadă cu copilaşii, dar în primul rând cred că şcolile sunt deschise pentru educaţie şi nu doar pentru îngrijire şi supraveghere”, a precizat Firea.

Echivalările pentru BAC amânate La fel ca în București, școlile sunt închise miercuri, joi și vineri și în județele Ilfov și Teleorman. În județele Brăila, Constanța, Olt, Călărași și Tulcea (excepție făcând grădinițele cu program prelungit) doar astăzi nu se învață, elevii urmând să revină la cursuri de mâine, în timp ce în Argeș și în Dolj, grădinițele, școlile și liceele de stat rămân închise inclusiv joi, 1 martie. Dar, în cazul în care condițiile meteo nu se vor îmbunătăți, autoritățile locale ar putea prelungi perioada de închidere a școlilor.

Închiderea liceelor, însă, dă peste cap și susținerea probelor de evaluare a competențelor lingvistice și/ sau digitale, care trebuiau susținute pe 26/27 februarie. Ministerul Educației a anunțat că acolo unde școlile au fost închise, susținerea acestor probe se reprogramează „pentru prima zi în care se reiau cursurile”.

Prahova, excepția care confirmă regula

În ciuda faptului că județele vecine și Capitala au închis școlile, în județul Prahova nu s-a luat această decizie. Copiii au mers la grădiniță, la școală sau la liceu după programul normal și luni și marți. „Pentru că toată lumea se întreba ce decizie luăm, am afișat pe site- ul Inspectoratului Școlar Județean Prahova procedura prin care cursurile ar putea fi suspendate. La noi, Comandamentul de Iarnă a decis să nu se suspende cursurile. Elevii prahoveni merg normal, la cursuri”, a explicat, pentru EVZ, prof. Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al IȘJ Prahova.