Şcoala, în zodia pumnului

Şcoala, în zodia pumnului

Inspectorii şcolari spun că elevii cad tot mai des victime vendetelor între găştile de cartier, pe fondul mediatizării fenomenului.

În Craiova, bătăile şi aşa-zisele taxe de protecţie s-au mutat din stradă în şcoală. Numai în ultimele două săptămâni, în liceele craiovene au fost înregistrate patru incidente în care victime au fost elevi. „Nu este normal ce se întâmplă, însă şi o mediatizare intensă a acestor evenimente nedorite îşi pune amprenta asupra comportamentului elevului“, susţine inspectorul general Luminiţa Popescu.

În schimb, reprezentanţii poliţiei văd rezolvarea situaţiei prin creşterea siguranţei şi pazei în şcoli, şi vin cu soluţii: monitorizarea cu sisteme de supraveghere video şi semne distincte pentru recunoaşterea elevilor. Totuşi, atât instituţiile, cât şi psihologii sunt de părere că „se ajunge aici şi din lipsa educaţiei date de părinţi“.

„Complicii“ din interior

Ne puteți urmări și pe Google News

De departe cel mai grav incident produs în ultima perioadă în şcolile craiovene a avut loc în Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, când un elev a ajuns la Spitalul de Urgenţă Craiova bătut chiar în incinta şcolii de doi romi.

Declaraţia tatălui elevului bătut, Paul Iordache, avea să pună pe jar poliţia. „Copilul meu a fost bătut pe holurile şcolii de nişte ţigani, nişte tipi care vin să ceară bani de la elevi“, a explicat Marius Iordache.

Şi conducerea colegiului a susţinut că agresorii fac parte dintr-o bandă care cere aşa-zisa taxă de protecţie în şcoli şi îi agresează pe elevi. Ba, mai mult, îi ameninţă şi pe profesorii şi pe paznicii şcolii. „Nu sunt la primul incident de acest fel. De mult timp se învârt pe aici. Prind momentul şi intră în şcoală, unde le cer taxe copiilor“, a declarat Panait Popescu, directorul adjunct al CN „Ştefan Velovan“.

Pentru a scăpa de gaşca de romi, conducerea şcolii spune că paza a fost dublată, iar profesorii fac câte doi de serviciu, însă aceste măsuri nu au avut mare succes. Potrivit poliţiştilor care s-au ocupat de caz, incidentul a fost o răzbunare a unui coleg de-al lui Paul Iordache, care a apelat la cei doi romi pentru a-i aplica acestuia o corecţie.

„În majoritatea cazurilor, agresorii pătrund cu uşurinţă în şcoli cu ajutorul elevilor pe care îi cunosc. Dacă nu ar avea aceşti «complici» le-ar fi mai greu“, spun poliţiştii.

Bătut la cerere

Nici Liceul Energetic, situat peste drum de CN „Ştefan Velovan“, nu a fost lipsit de incidente în ultimele zile. „A fost vorba despre un elev bătut de doi colegi, pe motiv că acesta a deranjat o fată. Victima a încercat să intre în vorbă cu fata, aceasta i-a spus să o lase în pace, după care a apelat la doi prieteni din liceu“, a declarat comisar- şef Cornel Tomescu, şeful Secţiei 5.

Şi la Liceul de Chimie, poliţiştii Secţiei 5 au fost nevoiţi să intervină săptămâna trecută. „Un incident între două fete ale liceului. Un motiv pueril. În astfel de incidente este vorba despre teribilism. Ce văd la televizor pun în practică. Şi ajungem la concluzia că şi educaţia dată de părinţi lasă de dorit, dar şi lecţiile de dirigenţie nu se mai fac aşa cum trebuie“, adaugă comisarul-şef Tomescu.

Ultimul incident l-a avut protagonist pe un elev al Grupului Şcolar Transporturi Auto. Valentin Danciu, 18 ani, a ajuns la spital după ce a fost bătut de un coleg chiar în clasă.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţine că situaţia în liceele craiovene nu este scăpată de sub control. „Sunt cazuri răzleţe. Eu consider că şi mediatizarea acestor fapte le dă un avânt elevilor, mulţi dintre ei făcând ce văd la televizor“, a spus inspector general Luminiţa Popescu.

Conform ISJ Dolj, pentru evitarea unor asemenea incidente s-a demarat un program de dotare a şcolilor cu sisteme de supraveghere video, dar şi întărirea pazei.

PLOIEŞTI

Elevii bătăuşi nu pot fi exmatriculaţi

Ricardo Răducanu, elevul de 10 ani bătut cu bestialitate de colegii săi de clasă chiar în incinta Şcolii „Nicolae Titulescu“ din Ploieşti, este în continuare sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti. „Dacă, în prima zi, doctorii mi-au spus că rinichiul a fost dislocat, acum îmi spun că este vorba doar despre un hematom. O să cer reexaminarea copilului deoarece vreau ca agresorii lui să plătească cu exmatricularea pentru ce i-au făcut“, a declarat Loredana Răducanu, mama băiatului. „Am demarat o anchetă, dar din păcate, regulamentele şcolare interzic exmatricularea unui elev până când acesta împlineşte 16 ani. Pedeapsa maximă este eliminarea pentru cinci zile şi scăderea notei la purtare“, a declarat inspectorul Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova. (Marius Nica)