Școală în spital. Inpectoratul Școlar București caută soluții pentru elevii-pacienți

Școală în spital. Inpectoratul Școlar București caută soluții pentru elevii-pacienți

Inspectorul Școlar General, Constantin Traistaru, a declarat că analizează posibilitatea organizării unor cursuri în spital pentru pregătirea elevilor care din pricina bolilor cronice pe care le au sunt mult timp internați în spital.

"Analizăm deja posibilitatea organizării unor grupe sau clase în cadrul unităţilor sanitare în care sunt internaţi elevii cu boli cronice, tulburări neurologice sau cu boli care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni. Dar, ceea ce este important, şi vreau să fiu bine înţeles, acest lucru nu poate fi făcut decât de către unităţile de învăţământ acreditate de ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) pentru ca perioada de studiu să fie recunsocută odată cu integrarea copilului în sistemul de învăţământ de masă", a declarat inspectorul general şcolar al municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru, citat de Mediafax.

În acest sens, ISMB a întocmit deja "Metodologia privind şcolarizarea la domiciliu, respectiv înfiinţarea de grupe sau clase în spitale".

La o primă evaluare, în Capitală ar fi aproape 250 de copii în astfel de situaţii, internaţi în Institutul Oncologic Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul "Marie Curie", iar ISMB a întocmit deja o metodologie perivind școlarizarea la domiciliu și înființarea de clase în spitale.

Potrivit acesteia, cursurile se vor desfăşura în funcţie de specificul bolii, perioada de spitalizare, de prognosticul bolii şi de anul de studiu în care este înscris elevul.

Metodologia privind şcolarizarea la domiciliu, respectiv înfiinţarea de grupe sau clase în spitale stabileşte de asemenea, care deficienţe se încadrează în categoria bolilor cronice pentru care vor fi create grupe sau clase în spitale, şi anume: afecţiuni metabolice, oncologice, infecţioase, nefrologice, neurologice, cât şi afecţiuni rare, sistemice, genetice şi autoimune, cât şi patologia psihiatrică. Medicul curant va evalua starea de sănătate a copiilor şi va face recomandarea pentru înscrierea copilului într-o grupă sau clasă din spital.

Aceleaşi documente precizează că serviciile de şcolarizare din spitale sunt furnizate de instituţii care aparţin Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Inspectoratul şcolar aprobă înfiinţarea unei clase sau grupe în spitale, normează cadrele didactice şi posturile aferente pentru spitalele care solicită înfiinţarea claselor, respectiv a grupelor în acest regim.

Înfiinţarea unei clase sau grupe este posibilă pentru un număr de cel puţin şase şi nu mai mult de 12 elevi spitalizaţi, care pot beneficia de acest tip de şcolarizare.