Școala dintr-o comună de pe litoral, mai dotată, decât Clujul, pentru cursuri în sistem online
- Feri Predescu
- 21 august 2020, 21:24
Una dintre cele mai vechi școli gimnaziale din zona rurală a județului Constanța, școala Limanu-2 Mai, care funcționează de peste 125 de ani, este cea mai pregătită unitate de învățământ pentru începerea cursurilor în plină pandemie, cei 500 de elevi fiind dotați cu tablete iar sălile de clasă cu sisteme audio-video performate.
Școala generală Limanu-2 Mai este una dintre puținele școli din România care au realizat din vreme că vin vremuri incomode pentru desfășurarea cursurilor. Spre deosebire de primarul din Cluj, Emil Boc, care spunea că încă din luna iunie a dat elevilor tablete și internet gratuit, comuna Limanu din județul Constanța i-a luat-o înainte.
„De fapt, înainte de vacanța de Paști s-a făcut o rectificare de buget la urgență. Am renunțat la alte proiecte, festivaluri, concursuri, care nu se mai puteau organiza, și cu o suplimentare din bugetul local, am cumpărat 500 de tablete pentru toți copii din școala noastră”, spune directorul școlii, Gela Ivașcu. De aceea, proiectul hibrid pe care școala îl va aplica pentru desfășurarea cursurilor este mult ușurat.
Școala poate începe oricând și sub orice variantă. Se lucrează intens pentru montarea unui sistem audio-video în fiecare sală de clasă. „Profesorul va avea o cască și un microfon, exact ca cea de steward. Pe peretele clasei punem un monitor cu o diagonală foarte mare, încât cei 13-15 copii de acasă vor putea asista la lecții. În săptămâna următoare se va face rotația. Deci toată lumea va fi prezentă și online și faptic la lecțiile ce se vor desfășura în timpul anului școlar”, a explicat, pentru EVZ, Gela Ivașcu.
Valoarea totală a sistemului audio-video este de peste 23.000 de euro, câte 1000 de euro pentru fiecare clasă, alocați de primăria Limanu. Montarea sistemului este relativ simplă pentru că școala avea deja infrastructura rezolvată. „În fiecare clasă, având tabla inteligentă, internetul fixat a fost mult mai ușor, cu costuri mult mai mici. Că dacă nu aveam infrastructura deja fixată, cred că ne costa mult mai mult. Și atunci rezolvăm ușor varianta aceasta, hibrid, cum i se spune. Jumătatea din copii în clasă, jumătate de acasă”, potrivit directoarei de școală.
Gela Ivașcu recunoaște că și-ar fi dorit ca toți copiii să se întoarcă la școală, dar nu e posibil. Singurii elevi care vor participa la cursuri în școală vor fi cei de-a VIII-a pentru că în clase sunt doar câte 15, respectiv, 16 copii. Pentru ceilalți, profesorul va avea cască și microfon. Camera de filmat va prelua imaginile din clasă, iar copilul de acasă poate să ia chiar și notă. Camera, aflată pe trepied mobil, va fi mișcată în funcție de cum se mișcă profesorul sau scrie la tabla inteligentă.
De fapt, toate aceste dotări, modernizări, adăugate la reparațiile din ultimii trei ani, de la dușumea la acoperiș, săli de clasă, racordarea la rețeaua de gaze, au fost realizate cu scopul țintit de a spori confortul în școala din comuna Limanu. Acum a apărut și pandemia. „E un dezavantaj că suntem aproape de Mangalia și copiii buni migrau spre școlile de acolo. Acum am mărit confortul, iar 85% din profesori sunt titulari. Sperăm că un procent mare va rămâne și după clasa a V-a la noi în școală”, spune Gela Ivașcu.