Școala de Arte și Meserii a Bazilicii Sfântul Petru a fost redeschisă după 250 de ani. Elevii se bucură de cursuri gratuite

Bazilica Sfatul Petru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Școala de Arte și Meserii a Bazilicii Sfântul Petru și-a redeschis cursurile începând cu ziua de luni, 16 ianuarie. Cursanții vor avea parte de cursuri gratuite pentru a-și însuși o serie de meserii care nu se mai practică atât de mult în prezent.

Școala de Arte și Meserii a Administrației Bazilicii Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului și-a reînceput cursurile începând de luni, 16 ianuarie. La acest eveniment a participat președintele fundației „Fratelli tutti”, organizație care promovează școala, cardinalul Mauro Gambetti și elevii. Cursanții vor avea trei cursuri în primul an de școală. Este vorba de: prelucrarea marmurei, zidărie și decorațiuni în ghips și, în fine, prelucrarea lemnului.

Profesorii care se vor ocupa de elevi provin din secția tehnică a Administrației Bazilicii, din mai multe universități din Italia, dar și din instituții de învățământ din alte țări. În plus, cursurile vor fi ținute și de meșteri care au mare experiență. Cursanții au avut ocazia să viziteze bazilica vaticană în prima zi de cursuri. Scopul școlii este să creeze meșteri tineri care să își însușească cunoștințe istorico-artistice și despre cum trebuie folosite materialele.

Cum se va desfășura activitatea Școlii de Arte și Meserii

Elevii vor participa la lecții față în față, seminare de studiu și vizite ghidate de profesori. În plus, ei vor face observații la fața locului în mai multe localități din Italia. Lecțiile teoretice se vor desfășura în sălile amenajate din parohia bazilicii, iar seminarele vor avea loc în atelierele Administrației Bazilicii. Cursanții vor putea în acest loc să lucreze în timp ce primesc sfaturile meșterilor. Cursurile vor dura șase luni, iar prezeța fizică este obligatorie. Elevii vor fi cazați la reședința „Villa Aurelia” a Părinților Dehonieni care se află în apropierea bazilicii.

Clasa din acest an este formată din 20 de tineri dintre care 12 sunt băieți și opt sunt fete. Cursanții provin din Italia, Germania, Bekarus și Peru. După terminarea cursurilor, toți elevii vor primi o diplomă care să ateste formarea tehnică și artistică. Cei 20 de tineri au fost aleși în urma unui test și unui colocviu invididual. Jumătate dintre candidați au fost fete, iar toți dintre ei și-au manifestat interesul de a învăța o meserie antică, notează Vaticannews.