START la "Şcoala altfel". Elevii merg la ceainărie, la poliţie, în parcuri, pe terenurile de sport
- Marian Păv ăla şc
- 1 aprilie 2012, 09:35
Pentru o săptămână, elevii lasă uniformele şi ghiozdanele acasă şi învaţă jucându-se, devin voluntari, fac pe cercetaşii şi testează job-uri.
Timp de cinci zile, şcolile din toată ţara se întrec în proiecte inedite: de la consursuri de orientare, la activităţi de voluntariat, dezbateri sau concursuri sportive.
"În Bucureşti, sunt foarte multe acţiuni interesante organizate cu Ministerul de Interne", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu. La Colegiul Pedagogic "Costache Negri" din Galaţi s-au plănuit excursii în ţară, acţiuni de ecologizare, activităţi artistice. "Au şansa să se cunoască în afara orelor şi să se disteze"
"În opinia mea este un proiect foarte bun pentru că oferă şansa copiilor să se cunoască mai bine în afara sălilor de clasă, dar permite şi interacţiune între profesori şi elevi în afara orelor. În plus, vor avea şansa să se distreze", spune Dan Voiculescu, coordonatorul proiectului de la colegiul gălăţean.
"Cercetaşii României" participă la manifestările din săptămâna următoare. De altfel, ideea programului "Şcoala Altfel" se bazează pe principiile mişcărilor de cercetaşi din întreaga lume. "Suntem Gata Oricând! Aceasta este deviza noastră, care stă la baza dezvoltării personale a fiecărui tânăr pe care îl pregătim, alături de şcoală şi familie pentru o viaţa de adult responsabil şi încrezator în sine", afirmă Bianca-Nesiu Bedreag, preşedintele organizaţiei.
ŞCOALA 128 DIN BUCUREŞTI
"Capturează steagul", dezbateri şi vizionare de filme
La Şcoala 128 din Bucureşti activităţile propuse sunt dintre cele mai diverse. "Organizăm de la vizionare de filme, la concursuri şi dezbateri (la acestea din urmă suntem de altfel campioni). Spre finalul săptămânii, vom avea campionat de baschet, între echipe din şcoală, şi vom planta flori în curtea şcolii, dar vom face şi un concurs cu cercetaşi în care elevii vor fi nevoiţi să se orienteze pe străzile din jurul şcolii", detaliază directoarea şcolii, Sorina Stanciu.
Concursul pe care elevii îl aşteaptă cu sufletul la gură se va organiza în Parcul Izvor şi se numeşte "Capturează steagul". Elevii se împart în două echipe, îşi fac blazon şi apoi încearcă să captureze steagul echipei adverse. HUNEDOARA
Liceenii-poliţişti pentru o zi
Pe lângă excursiile, concursurile de gătit ori dezbaterile pe care doresc să le organizeze săptămâna viitoare majoritatea şcolilor din Hunedoara, pe lista activităţilor din cadrul proiectului "Şcoala altfel" se numără şi una ceva mai amplă, care include elevi de la mai multe licee din judeţ. Aceştia vor fi poliţişti pentru o zi.
Adolescenţii îi vor însoţi în teren pe poliţiştii de la circulaţie rutieră şi chiar vor fi puşi să-i ajute. Şi patrulele de ordine publică vor avea în componenţă elevi de liceu, iar mai multe servicii ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie vor primi şi ele liceeni "în practică". TIMIŞOARA
Educaţie la ceainărie
Copiii din Timişoara fac "Şcoala altfel" la film, într-o ceainărie. Astra Film Sibiu şi Mediateca André François a Institutului francez din Timişoara îi invită pe cei mici la "Dimineţile lumii", o serie de filme documentare care vor fi proiectate la librăria Cărtureşti Mercy.
Seria de filme prezintă universul copiilor din întreaga lume, de la trezire şi până la sosirea lor la şcoală. Ce mănâncă la micul dejun un tânăr japonez? Unde dorm copiii din sudul Marocului? Cum ajung la şcoală micuţii mexicani? Întrebările revelatoare pentru diferenţele noastre culturale îi învaţă pe copii lucruri simple, dar pasionante.