Vorbind româneşte pe silabe, 70 de scientologi din Odorheiu Secuiesc predică dianetica, cea mai cool religie de la Hollywood. Din păcate, după 15 ani de efort, n-au convins prea mulţi oameni.
La Hollywood e cea mai şic religie. Eşti new-wave dacă eşti scientolog. Francezii sunt mai acri, o tratează ca pe o sectă neagreată oficial şi o consideră un mijloc de extorcare de fonduri pe seama naivilor. Mai direct spus, o şarlatanie.
Românii nu tratează scientologia în niciun fel, mai exact o ignoră complet. Sunt doar 70 de scientologi în România. Sunt maghiari din Odorheiu Secuiesc şi doar unul vorbeşte în limba română.
"Nu prea estem interesată lumea", pronunţă agale Peter Tibor, primul adept din ţară al mentorului Hubbard. Nu se referea doar la limba română, ci şi la noua religie. Scientologii de aici sunt minoritarii minorităţii, trăind în anonimat pe insula maghiară din marea de latinitate.
A venit unul să facă "propagandă neagră"
S-au unit la Odorheiu Secuiesc din 1995. Directorul executiv al asociaţiei din Odorhei, Peter Tibor, este adept din 1992, şcolit printre colegii scientologi din Budapesta. Se exprimă greu, ştie doar firimituri de română, "tocmai de aceea n-am mai dat interviuri până acum" - recunoaşte el.
Un pastor catolic din Ungaria a venit la Odorhei să le facă "propagandă neagră", după ce a aflat că scientologii au ajuns şi în România. Biserica îi reneagă şi avertizează oamenii că numai citirea cărţii de bază a scientologiei, "Dianetica - ştiinţa modernă a sănătăţii mentale", înseamnă comiterea unui mare păcat.
În replică, Tibor spune că vor, prin scientologie, doar să-nveţe să trăiască mai bine. Se mulţumesc cu statutul de asociaţie non profit, resemnaţi după 15 ani în care n-au reuşit să facă prea mulţi prozeliţi.
Vindecători fără prea mare succes
După ce soţia lui Peter, Erika, a născut- o, în 1992, pe cea de-a doua lor fată, aceasta a început să se îmbolnăvească. "Am ajuns să schimb medicii, tratamentele. Se simţea foarte rău şi nu ştiam exact de ce", mărturiseşte Peter.
Aşezat la una dintre mesele de studiu din sediul asociaţiei, îşi lipeşte palma stângă de o pagină din cartea deschisă a lui Hubbard. "Această carte mi-a arătat că 70% dintre bolile pe care le avem sunt mentale. Aşa cam hotărât să o trimit pe Erika la Budapesta, unde se află cea mai apropiată Biserică Scientologică, pentru a primi 12 ore de terapie. S-a întors vindecată, iar de atunci n-a mai avut nicio problemă", a mai spus acesta.
Asociaţia au înfiinţat-o în 1995, mai are trei angajaţi care ţin cursurile şi el, personal, stă zilnic aici cu soţia sa, de la ora 14.00 la ora 21.00. Alte centre urmau să se înfiinţeze la Cluj, Ordea, Timişoara şi Târgu-Mureş, dar nu au mai avut fonduri, pentru că scientologii îşi vând învăţăturile, iar amatori de dianetică nu prea sunt.
"Acum ai nevoie de 300 de oameni şi trebuie să mergi aşa vreo 13 ani până când ai dreptul să ceri să devii Biserică. Având în vedere condiţiile în care lucrăm - chirie pentru spaţiu, cursanţi puţini, înfiinţarea unei biserici în România, pentru noi nu este un ţel", a mai spus scientologul.
Au zeci de audiobookuri cu prelegeri, cele 18 cărţi de bază ale religiei lor plus alte tratate. Cărţile se vând la preţuri piperate şi nu există decât un singur exemplar în limba română din fiecare tratat. Se vinde unul, se mai comandă altul...
- Cursurile de scientologie costă între 50 şi 150 de lei. Te costă 60 de lei să înveţi cum să-ţi îmbunătăţeşti viaţa, iar cursul ţine între 20 şi 30 de ore.
Şi atei, şi credincioşi
Religia dominantă în Odorheiu Secuiesc este cea romano-catolică, iar Peter locuieşte aici de o viaţă. Dacă în America şi Europa, scientologia este recunoscută ca biserică, în România, adepţii cultului s-au reunit doar sub forma unei asociaţii, drept care mai calcă pe la slujba catolică de Paşte şi de Crăciun.
Sunt toţi integraţi social, au serviciu, familii şi nu primesc nicio finanţare de la Biserica internaţională. Atunci cum se împacă ateismul SF cu credinţa în Dumnezeu? Peter Tibor încearcă interpretări care să împace pe toată lumea: în scientologie există nemurire, iar Dumnezeeu e un fel de fiinţă supremă. Dar nici el nu-şi explică insuccesul noii religii în România, mai ales că Tom Cruise are destui fani pe-aici.
"Omul ce face, trebuie să facă din suflet. Degeaba mă duc eu la Bucureşti, să le zic oamenilor despre scientologie. Au venit de la Biserica din Copenhaga cu pastori voluntari, s-au chinuit să convingă lumea, dar nu au reuşit să facă mai nimic. Să ştiţi că în Europa s-au deschis 50 de biserici", se mai confensează Peter.
96,5% POPULAŢIE MAGHIARĂ
Locul în care româna e o limbă moartă
Plasat între Braşov şi Târgu-Mureş, Odorheiu nu apare des în calea celor care traversează România cu treburi. Din 36.948 de locuitori, 35.357 (adică 96%) sunt de naţionalitate maghiară. Cei aproape o mie de români de aici sunt în general în vârstă pentru că tinerii pleacă la facultăţi româneşti şi nu se mai întorc în secuime.
În şcoli se predă româna, dar se învaţă facultativ, foarte puţini fiind interesaţi de o limbă care nu-i ajută nici acasă, nici când sunt în vizită la Budapesta. Scientologii sunt toleraţi în acest orăşel cu parfum de epocă, în care a respecta şi a fi respectat nu necesită un efort.
În labirintul de indicatoare în maghiară am găsit o singură inscripţie familiară: "La Kaufland găsiţi mini-meniu cu mici". Nu ştiu dacă a fost o decizie bună de marketing pentru că, la benzinărie, casiera îmi gesticula febril, indicându-mi toaleta cu arătătorul. "Acolo, în spate, pe stânga, e baia", ar fi vrut să spună, dar nu ştia să o facă în româneşte. 4,8 secunde la acest interval de timp, în întreaga lume, un cititor nou pune mâna pe o carte de Dianetică, potrivit Bisericii Scientologice
SUCCES Tom Cruise e cel mai cunoscut scientolog din lume şi se crede că această religie îi domină viaţa. Conform cultului, Dumnezeu este "cea de-a opta dinamică", iar moartea este o binecuvântare
ÎNDOCTRINAT. Tom Cruise, ţinând un discurs la pupitrul Bisericii Scientologice FOTO: AFPDianetica este biblia scientologiei, scrisă de L. Ron Hubbard. Prima lui carte, publicată pe 9 mai 1950, "Dianetica - Ştiinţa modernă a sănătăţii mentale" a fost bestseller internaţional şi a pus bazele unei religii: scientologia. Dacă Dianetica se ocupă de trup, Scientologia e adresată doar spiritului, considerat cu mult superior corpului. Autorul a murit în 1986 şi a fost, la bază, scriitor de ficţiune.
"Dianetica" este o carte greoaie, care îl învaţă pe cititor să prevadă comportamentul uman, după ce face o "Evaluare Mentală" a interlocutorului. Hubbard a introdus noţiunea de "E-metru", o scală e emoţiilor, folosită de scientologici în indicarea şi tratarea engramelor. Acestea sunt aşa-zisele amintiri din subconştient. Rezultatul meditaţiilor scientologice ale lui Hubbard sunt cuprinse în peste 3.000 de prelegeri înregistrate.
Descoperirile lui Hubbard
Prima sa carte, "Dianetica", a lansat controverse puternice. Cercetările americanului au afirmat că vorbirea în timpul operaţiilor are un efect negativ asupra pacientului incoştient.
O altă teorie susţine că memoria devine activă încă din pântecele mamei, iar lucrurile care i se întâmplă acesteia se imprimă ca o engramă în celulele fătului.
Prin "Dianetica", Hubbard îşi propunea să distrugă aceste experienţe traumatizante, "astfel încât acestea să nu afecteze individul la maturitate". Ţelul acestei ştiinţe este individul perfect, numit "Clear".
"Orice persoană poate fi adusă în starea de Clear prin terapie, cu excepţia vreunui nefericit căruia i s-a îndepărtat o porţiune mare a creierului sau s-a născut cu o structură nervoasă grav malformată", scrie autorul în Cartea I din "Dianetica".
După ce a testat 270 de scientologi "Clear", scriitorul a descoperit că aceştia nu răcesc. Una dintre terapiile lui Hubbard, "Narconon" îşi propune să vindece dependenţa de droguri, program pe care actriţa Kirstie Alley l-a urmat în 1979.
LONDRA. Interior de biserică scientologică5.000.000 de dolari, donaţiile lui Cruise
Afinitatea actorilor de la Hollywood pentru religiile excentrice şi terapiile nonconformiste au fost subiectul unei biografii neautorizate despre Tom Cruise, redactată de Andrew Morton. Sau, cum i-a distrus scientologia viaţa actorului.
Potrivit "Daily Mail", Tom a donat în doi ani (2004-2006) 5.000.000 de dolari din averea sa către Biserica Scientologică. Morton a scris ca acesta a devenit a doua putere în Biserica Scientologică după primirea medaliei de onoare în 2004.
Autorul cărţii condamnă Biserica pentru faptul că a ajuns să-i controleze mintea lui Cruise, încurajându-l să se despartă de Nicole Kidman şi Penelope Cruise pentru că nu doreau să treacă la scientologie.
Probabil cea mai gravă afirmaţie a fost că Suri, fiica acestuia cu Katy Holmes, a fost concepută cu sperma decedatului fondator al scientologiei, Hubbard. Dar scientologul Tom Cruise şi Biserica sa au declarat ferm că informaţiile sunt neadevarate.
Scandalul celor 21.000 de euro
Francezii au acuzat Biserica Scientologică de fraudă şi au declarat-o sectă, nefiind astfel un cult recunoscut oficial. În 2009, un mare scandal a fost provocat de cazul a două femei care au ajuns să cheltuiască sume uriaşe pe cursuri, cărţi şi tratamente pentru a-şi curăţa "mentalul".
Fuseseră racolate de un scientolog care la început le oferise gratuit un test de cunoaştere şi a încheiat prin a le "curăţa" de 21.000 de euro. Femeile l-au dat în judecată, iar procesul a iscat un interes enorm, punând scientologii într-o lumină foarte proastă.
BISERICĂ PUTRED DE BOGATĂ
5.000.000 dolari de la vocea lui Bart Simpson
Cruise a devenit scientolog în 1990, când era căsătorit cu Mimi Rogers. Acuala sa soţie, Katy Holmes, a trecut şi ea la scientologie, iar fiica lor, Suri, născută în 1996, este crescută după acelaşi cult.
În 2004, Cruise a primit Medalia de Onoare din partea liderului actual al bisericii, David Miscavige. Alte personalităţi "scientologice" sunt John Travolta, Anne Archer, Jenna Elfman, Kirstie Alley şi Chick Corea. Până în 2006, John Travolta şi soţia sa Kelly Preston au donat 500.000 de dolari fiecare, Priscilla Presley - 25.000 de dolari, iar Nancy Cartwright, vocea din spatele personajului animat Bart Simpson, l-a depăşit în filantropie pe Tom Cruise, donând într-un singur an 5.000.000 de dolari.
Pentru generozitatea lor, Biserica a organizat o ceremonie în Florida - a scris "New York Post" - în care i-a răsplătit cu statuete de cristal şi medalii. Filmul "Bowfinger" din 1999, cu Steve Martin şi Eddy Murphy, a fost considerat o parodie la adresa Bisericii Scientologice şi a actorilor de la Hollywood atraşi iremediabil de provocări nonconformiste, ca nişte adolescenţi care refuză să crească.
ŞTIU SĂ PETREACĂ
Din donaţii au cumpărat un vas de croazieră
În decembrie 1985, prin Asociaţia Internaţională a Scientologilor, s-au strâns din donaţii 5.000.000 de dolari pentru achiziţionarea vasului de croazieră "Freewinds". Este folosit exclusiv pentru introducerea în Dinamica 8, cel mai înalt nivel la care poţi ajunge.
Tom Cruise este un client fidel al feribotului. Ca în fiecare an, în iulie se va ţine la bordul navei sărbătoarea "OT Summit", unde 540 de scientologici îşi vor celebra cele mai recente succese.
Potrivit unei declaraţii ale Bisericii Internaţionale din 1985, "considerăm că achiziţionarea unui vas de către Biserică este cel mai potrivit mod pentru a ne desfăşura cursurile pentru cel de-al VIII-lea nivel. Este un mediu sigur, liniştit, iar mai mult decât atât, fondatorul scientologiei, L. Ron Hubbard, s-a iniţiat în prima dinamică şi a scris câteva lucruri semnificative, în anii 1960, tot pe un vas. Drept urmare, un astfel de vas va avea o importanţă religioasă specială pentru noi".
LUX. Nava Freewinds a Asociației Internaţionale a scientologilor a costat 5.000.000 $