Schwartzenberg: 100.000.000 €, disponibili pentru Realitatea TV
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 3 mai 2011, 00:07
Noul patron al Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, i-a transmis, voalat, managerului Sebastian Ghiţă că nu apreciază ca televiziunea să fie folosită pentru încheierea unor afaceri cu statul.
Noul proprietar al pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea TV, omul de afaceri Elan Schwartzenberg, a susţinut ieri că dispune de 100 de milioane de euro pentru investiţii şi că nu doreşte ca televiziunea să fie folosită pentru niciun fel de interese personale, fie că ar fi vorba despre contracte cu statul, fie despre "distrugerea" ori "preaslăvirea" cuiva.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă convocate de Elan Schwartzenberg tocmai pentru a anunţa public că a cumpărat trustul Realitatea. La eveniment au participat şi vânzătorii pachetului majoritar de acţiuni al Realitatea TV, copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ionuţ şi Ioana, pentru a confirma, "transparent", tranzacţia şi a "pune capăt speculaţiilor".
"Cea mai importantă afacere pe care am făcut-o vreodată"
Elan Schwartzenberg a precizat că regretă faptul că la conferinţa de presă de ieri nu a putut lua parte şi Sorin Ovidiu Vîntu, "pentru a-i mulţumi în mod special pentru oportunitatea şi onoarea" pe care i le-a oferit. Noul patron le-a mulţumit, de altfel, public tuturor celor care, de-a lungul timpului, au pus umărul la crearea şi la dezvoltarea Realitatea TV.
În plus, Schwartzenberg a catalogat achiziţionarea Realitatea drept "cea mai importantă afacere" pe care a făcut-o vreodată. Acesta a refuzat să dezvăluie însă preţul tranzacţiei. A precizat, în schimb: "Vă pot asigura că domnul Vîntu şi-a recuperat investiţia".
Schwartzenberg a ţinut să adauge că nu tolerează întârzieri la plata taxelor şi impozitelor, a furnizorilor şi nici a salariilor ziariştilor.
Avertisment voalat la adresa lui Sebastian Ghiţă
Omul de afaceri nu lasă senzaţia că s-ar grăbi să dezamorseze conflictul existent între managerul Sebastian Ghiţă şi membrii Consiliului de Administraţie al Realitatea TV, fideli până acum lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Deşi le-a mulţumit public tuturor acestora, Elan Schwartzenberg a trasat, diplomatic, şi câteva a meninţări voalate: "Am cumpărat cu tot cu acest contract de management. Sunt om de afaceri, respect contractul, îl respect pe domnul Sebastian Ghiţă. Dacă Domnia Sa respectă contractul de management şi dacă voi vedea că acest post are audienţă, transparenţă, verticalitate, nu văd niciun motiv să nu-l respect".
În paralel, Schwartzenberg a susţinut şi că ar fi o nebunie să schimbe membrii CA peste noapte, dar a accentuat, în repetate rânduri, şi că nu are niciun contract cu statul, că nu-şi doreşte aşa ceva şi nici ca televiziunea să fie folosită în acest sens.
Repetatele precizări ale lui Elan Schwartzenberg au venit în contextul în care este arhicunoscut faptul că Asesoft SA, compania controlată de managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, are contracte cu diverse instituţii ale statului. Noul patron al Realitatea a arătat că nu îl cunoaşte personal pe Sebastian Ghiţă şi că nu a discutat niciodată cu el.
Managerul Asesoft SA şi al Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, nu a comentat declaraţiile noului patron al televiziunii, Elan Schwartzenberg.
Schwartzenberg: contractul nu are legătură cu arestarea
Schwartzenberg susţine că vânzarea Realitatea TV nu are nicio legătură cu recenta arestare a lui Sorin Ovidiu Vîntu. El a dezvăluit că s-a înţeles cu SOV încă de miercuri seara, adică înainte de arestarea preventivă.
Contractul dintre el şi copiii lui SOV, Ionuţ şi Ioana, a fost, într-adevăr, perfectat vineri seara, adică după arestare. "Noi eram deja plecaţi pe drumul actelor, cu o zi înainte", a precizat însă Schwartzenberg. Acesta a adăugat, totuşi, că "această televiziune i-a costat pe unii prea mult, pe unii i-a costat sănătatea, pe alţii libertatea, pe alţii sânge".
"Dacă Domnia Sa (Sebastian Ghiţă - n.r.) respectă contractul de management şi dacă voi vedea că acest post are audienţă, transparenţă, verticalitate...", ELAN SCHWARTZENBERG, noul patron Realitatea TV
ISTORIC
Războiul SOV - Ghiţă, încheiat cu o vânzare
Conflictul dintre managerul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, şi patronul Sorin Ovidiu Vîntu a escaladat public în seara zilei de 27 martie. SOV a descins, atunci, în sediul televiziunii, însoţit de bodyguarzi, încercând să-l evacueze pe Ghiţă şi să impună un nou administrator: pe Cezar Ion Ilie, cunoscut şi ca "Nelu Legiune".
Sebastian Ghiţă a apelat la ajutorul poliţiei, reuşind să rămână pe poziţii. Au urmat săp tămâni bune de contre între Ghiţă şi oamenii lui SOV, inclusiv cei din Consiliul de Administraţie al Realitatea Media SA.
În tot acest timp, ziariştii şi-au desfăşurat activitatea sub privirile bodyguarzilor din ambele tabere: cei la costum ai lui SOV şi cei în trening ai lui Ghiţă. Nici Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a reuşit să dezamorseze conflictul, deşi ambele tabere au adoptat, oficial, poziţii împăciuitoare.
Acuzat de mai multe falsuri comise în încercarea de a prelua controlul Realitatea TV, Sebastian Ghiţă a ripostat declarând că SOV l-a ameninţat cu moartea. Vîntu a catalogat acuzaţiile drept o glumă a unui "puşti surescitat" şi a anunţat că Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a Realitatea Media SA va denunţa contractul de management încheiat cu societatea Asesoft a lui Ghiţă.
Acesta din urmă a depus, între timp, o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, SOV fiind reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de şantaj.
Deşi judecătorii au dispus, iniţial, eliberarea lui Vîntu, acesta a fost, într-un final, arestat preventiv pentru 29 de zile. Între timp însă, SOV i-a vândut pachetul majoritar de acţiuni lui Elan Schwartzenberg.