Despre schizofrenie, malpraxis și depresie, la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”

Despre schizofrenie, malpraxis și depresie, la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”

Tendințele curente în terapia schizofreniei, evaluarea riscului de suicid, abuzul sexual asupra copiilor, depresia la vârstnici, stigma în psihiatrie, abordări terapeutice inovatoare în recuperarea pacienților cu schizofrenie sau folosirea internetului la adolescenți sunt doar câteva din temele dezbătute la cea de-a doua ediție a Conferinței Europene de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”, desfășurată între 9 și 13 mai.

Evenimentul, organizat  de Universitatea Dunărea de Jos Galați – Facultatea de Medicină și de Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galați, a strâns la un loc medici psihiatri din țară și străinătate, psihologi, medici legiști, farmaciști, medici de familie, medici din alte specialități care ajung în contact cu problematica psihiatriei, asistenți medicali. Temele dezbătute au stârnit interes, mai ales că participanții au prezentat cazuri concrete în expunerile lor.

 

De exemplu, Dr. Anton Knieling, medic primar legist la Institutul de Medicină Legală Iași, a vorbit despre cazul unei femei internată cu forța într-un spital privat de psihiatrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„O persoană de sex feminin, internată într-un spital privat de psihiatrie, este diagnosticată cu schizofrenie paranoidă. Anterior acestei internări, la cererea soțului, medicul psihiatru se deplasează la domiciliul persoanei respective, stă de vorbă cu soția, fără ca aceasta să știe cine este persoana. Medicul a asistat la discuțiile obișnuite între soț și copii etc. Pe baza acestor discuții a stabilit diagnosticul. La aproximativ o lună după vizita psihiatrului, femeia a fost luată cu forța de acasă și internată în acel spital privat și tratată medicamentos, în absența consimțământului acesteia. Pe toată durata internării i s-a interzis orice formă de comunicare cu exteriorul. 

 

Printr-o anumită diversiune, aceasta a luat legătura cu un avocat care a pledat pentru externarea ei, întrucât ea considera că nu suferă de nicio afecțiune psihică. În cadrul procesului, spitalul a fost găsit vinovat de spitalizare nenecesară, așa se spune la noi. Au mai fost acuzați de interzicerea ilegală a mijloacelor de comunicare, acte de violență și depășirea competențelor. Conform legislației din Statele Unite ale Americii, tratamentul și internarea nevoluntară sunt premise doar în spitalele de stat, nicidecum în spitalele private. Spitalele private țin în custodie un astfel de pacient până are loc transferul acestuia într-o unitate de stat. Medicul a fost acuzat de malpraxis pentru diagnostic și tratament fără consimțământ informat. Fapta nu era acoperită de polița de malpraxis”, a explicat Dr. Anton Knieling. De altfel, tema cu care a venit la această conferință se intitulează „Malpraxis în psihiatrie”.

 

Când ajungi să spui că ești „Împăratul Braziliei”

 

În cadrul acestui eveniment, moderat de Dr. Richard Constantinescu, un excelent orator, s-a vorbit foarte mult despre schizofrenie. În acest context, Dr. Șerban Turliuc, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, a adus în discuție o temă extrem te interesantă:  „Tendințele curente în terapia schizofreniei”. Printre altele, reputatul specialist a atras atenția că, dacă în școli ar exista mai mulți psihologi, șansele ca un tânăr să fie depistat cu afecțiuni psihice încă de la debutul lor ar fi mai mare. „Este școala o instituție care poate face asta? Are în dotare oameni care să facă lucrul ăsta? Are școala psihologi? Îi putem califica să facă treaba asta?”, a întrebat medicul.

 

 Din sală i s-a răspuns: „Are puțini, câte unul la două-trei școli”. Medicul a continuat: „O să zâmbiți, la noi în spital nu s-a schimbat normativul, e un psiholog la 80 de paturi. E comic de-a dreptul. Există teste, există chestionare care ne pot spune că aceste persoane, și cred că psihologii or să agreeze și or să suțină afirmația mea, că o astfel de persoană se îndreaptă încet încet sau că este un potențial client pentru apariția unei schizofrenii? Asta ne poate ajuta să decidem ce? În baza unei evaluară psihice să spunem: haideți să-l ajutăm cu oleacă de tratament sau nu. Trecem mai departe: a venit prima căzătură în primul episod psihotic.  Episodul psihotic înseamnă apariția manifestărilor psihoproductive, adică ceea ce mintea face în plus informațional, față de ceea ce-i oferă realitatea, simțurile, adică halucinații și idei delirante, cum ar fi: << Eu sunt Împăratul Braziliei”.

 

 Ca și la ediția din 2017, acest important eveniment medical vine în sprijinul programelor de sănătate mintală din România, având în vedere cifrele alarmante care arată creșterea incidenței tulburărilor psihice. „Anul acesta, principala temă este interdisciplinaritatea în psihiatrie. Tema este în concordanță cu trendul mondial al cercetării din domeniul psihiatriei, aceasta fiind o disciplină care interferă cu aproape toate specialitățile medicinei”, ne-a declarat Conf. Univ. Dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru, președintele Conferinței Europene de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”.

Dr. Richard Constantinescu, moderatorul conferinței, și Prof. Dr. Aurel Nechita, președintele onorific al conferinței

 

Acest eveniment medical a fost creditat cu:

 

• Pentru medici – 28 credite de Educație Medicală Continuă (EMC) de către Colegiul Medicilor din România;

 

• Pentru farmaciști – 24 credite Educație Farmaceutică Continuă (EFC) de către Colegiul Farmaciștilor din România;

 

• Pentru asistenți – 18 credite Educație Medicală Continuă (EMC) de către Ordinul Asistenţilor Medicali Geneneralişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

 

În cadrul conferinţei se desfăşoară cursuri, work-shop-uri, comunicări orale şi sesiuni poster, organizate la sediul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Sala Senatului, parter, Strada Domnească nr. 47.

 

Mai multe informaţii despre programul ştiinţific găsiți la adresa: http://actaria.ro.