Despre schizofrenie, malpraxis și depresie, la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”
Editura Evenimentul si Capital

Despre schizofrenie, malpraxis și depresie, la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”

Imagine din timpul conferintei
Autor: | | 0 Comentarii | 1824 Vizualizari

Tendințele curente în terapia schizofreniei, evaluarea riscului de suicid, abuzul sexual asupra copiilor, depresia la vârstnici, stigma în psihiatrie, abordări terapeutice inovatoare în recuperarea pacienților cu schizofrenie sau folosirea internetului la adolescenți sunt doar câteva din temele dezbătute la cea de-a doua ediție a Conferinței Europene de Psihiatrie și Sănătate Mintală „Galatia 2018”, desfășurată între 9 și 13 mai.

Evenimentul, organizat de Universitatea Dunărea de Jos Galați – Facultatea de Medicină și de Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galați, a strâns la un loc medici psihiatri din țară și străinătate, psihologi, medici legiști, farmaciști, medici de familie, medici din alte specialități care ajung în contact cu problematica psihiatriei, asistenți medicali. Temele dezbătute au stârnit interes, mai ales că participanții au prezentat cazuri concrete în expunerile lor.

De exemplu, Dr. Anton Knieling, medic primar legist la Institutul de Medicină Legală Iași, a vorbit despre cazul unei femei internată cu forța într-un spital privat de psihiatrie.

„O persoană de sex feminin, internată într-un spital privat de psihiatrie, este diagnosticată cu schizofrenie paranoidă. Anterior acestei internări, la cererea soțului, medicul psihiatru se deplasează la domiciliul persoanei respective, stă de vorbă cu soția, fără ca aceasta să știe cine este persoana. Medicul a asistat la discuțiile obișnuite între soț și copii etc. Pe baza acestor discuții a stabilit diagnosticul. La aproximativ o lună după vizita psihiatrului, femeia a fost luată cu forța de acasă și internată în acel spital privat și tratată medicamentos, în absența consimțământului acesteia. Pe toată durata internării i s-a interzis orice formă de comunicare cu exteriorul.

Printr-o anumită diversiune, aceasta a luat legătura cu un avocat care a pledat pentru externarea ei, întrucât ea considera că nu suferă de nicio afecțiune psihică. În cadrul procesului, spitalul a fost găsit vinovat de spitalizare nenecesară, așa se spune la noi. Au mai fost acuzați de interzicerea ilegală a mijloacelor de comunicare, acte de violență și depășirea competențelor. Conform legislației din Statele Unite ale Americii, tratamentul și internarea nevoluntară sunt premise doar în spitalele de stat, nicidecum în spitalele private. Spitalele private țin în custodie un astfel de pacient până are loc transferul acestuia într-o unitate de stat. Medicul a fost acuzat de malpraxis pentru diagnostic și tratament fără consimțământ informat. Fapta nu era acoperită de polița de malpraxis”, a explicat Dr. Anton Knieling. De altfel, tema cu care a venit la această conferință se intitulează „Malpraxis în psihiatrie”.

Când ajungi să spui că ești „Împăratul Braziliei”

În cadrul acestui eveniment, moderat de Dr. Richard Constantinescu, un excelent orator, s-a vorbit foarte mult despre schizofrenie. În acest context, Dr. Șerban Turliuc, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, a adus în discuție o temă extrem te interesantă: „Tendințele curente în terapia schizofreniei”. Printre altele, reputatul specialist a atras atenția că, dacă în școli ar exista mai mulți psihologi, șansele ca un tânăr să fie depistat cu afecțiuni psihice încă de la debutul lor ar fi mai mare. „Este școala o instituție care poate face asta? Are în dotare oameni care să facă lucrul ăsta? Are școala psihologi? Îi putem califica să facă treaba asta?”, a întrebat medicul.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate